Για «εθνικά θέματα που τρέχουν» ενώ υπάρχει «κοκορομαχία» στη Βουλή και τα δύο μεγάλα κόμματα προσπαθούν «ενσυνείδητα να δημιουργήσουν μία πόλωση για να κινήσουν το ενδιαφέρον» μίλησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.
«Ξαναζούμε το '74» τόνισε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, καθώς «η πράξη της Τουρκίας να πάνε να κάνουν γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πράξη εισβολής και κατοχής» διότι «είναι άλλο να παραβιάζει τον εναέριο χώρο σου και να τον αναχαιτίζεις και είναι άλλο να πάει να κάνει "τρύπα" στο οικόπεδό σου». Εκτίμησε, δε, ότι η Τουρκία «θα το κάνει».
Σχολιάζοντας «το μήνυμα που έστειλε η ΕΕ» είπε ότι «όταν η ΕΕ δεν έχει αεροπλάνα και πλοία να προστατεύσουν την ευρωπαϊκή ΑΟΖ, αυτά είναι "τρίχες". Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να προστατεύσει το έδαφός της, γιατί η κυπριακή ΑΟΖ είναι ευρωπαϊκή ΑΟΖ, να πάει κάτω το "Σαρλ ντε Γκωλ", να πάνε τα γερμανικά αεροσκάφη και να πουν ότι θα έρθουν στα ελληνικά αεροδρόμια για να προστατεύσουν την ευρωπαϊκή ΑΟΖ». «Αυτή είναι η Ευρώπη την οποία θέλουμε, των κοινών συνόρων, της κοινής ασφάλειας, της κοινής εξωτερικής πολιτικής» πρόσθεσε.
Εκτίμησε επίσης ότι ο Ερντογάν, που δέχθηκε να πάει σε επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, «θα χρησιμοποιήσει το "εξωτερικό" χαρτί για να το πουλήσει "μέσα"».
«Αυτό σημαίνει κρίση και αυτό σημαίνει ότι εμείς πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Όταν, λοιπόν, βλέπει ο κόσμος και βλέπουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ότι εμείς αντί να ενωθούμε και να πούμε "εντάξει έχουμε τις διαφορές μας", λέει ο Μητσοτάκης "να φύγει ο Τσίπρας", λέει ο Τσίπρας "να φύγει το παλιό". Εδώ κινδυνεύει αυτή τη στιγμή η ασφάλεια του έθνους», πρόσθεσε ο Πάνος Καμμένος. Είπε, ακόμα, ότι ο ίδιος ως υπουργός Εθνικής Άμυνας «όταν υπήρχε έστω και μια μικρή κρίση ενημέρωνε αναλυτικά τα κόμματα».
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ερωτηθείς αν φοβάται θερμό επεισόδιο το επόμενο διάστημα, επισήμανε, καταρχήν, ότι «έχουν εμπλακεί οι μεγάλοι παίκτες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» και ότι «είναι σημαντικό πως για πρώτη φορά στα εθνικά μας θέματα έχουμε ανακοίνωση του State Department, του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα, του Ισραηλινού πρέσβη στην Κύπρο, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της κ. Μογκερίνι και του κ. Γιούνκερ». Και πρόσθεσε: «Αυτό δείχνει ότι είναι μία πρωτοφανής ευκαιρία για την Ελλάδα και την Κύπρο να χρησιμοποιήσουμε το διεθνή παράγοντα, το διεθνές δίκαιο. Μην ξεχνάμε ότι κάτω στην Κύπρο υπάρχουν αεροπλανοφόρα. Δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα έχουν μπει στη Μεσόγειο».
Σημειώνοντας ότι η περιοχή είναι κοινή, πρόσθεσε ότι «ναι μεν η Τουρκία θα παίξει το παιχνίδι του εξωτερικού παράγοντα για να μπορέσει ο Ερντογάν να πάρει πόντους στο τελευταίο του παιχνίδι, που πήρε το ρίσκο, ακυρώνοντας τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη» και ότι πιστεύει πως «πρέπει να δούμε το χώρο ενιαίο. Ο εθνικός χώρος, αυτό που έλεγε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης "Έβρος - Αιγαίο - Κύπρος"».
Ως προς το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου είπε ότι «η ένταση που θα υπάρξει θα είναι σε όλο το μέτωπο. Στη μεν Κύπρο δεν θα τολμήσουν να πάνε να κάνουν γεώτρηση ή αν τολμήσουν θα ξέρουν ότι θα αντιμετωπίσουν πλέον ενεργά τον διεθνή παράγοντα. Θα εμπλακούν οι πάντες».
Όπως εκτίμησε στη συνέντευξή του, οι ταχύτητες με τις οποίες τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο «είναι πολύ κοντά στο ατύχημα». Ερωτηθείς αν ο Ερντογάν «θα προκαλέσει ένταση στο Αιγαίο, στον Έβρο και όχι στην Κύπρο;», απάντησε: «Ο Ερντογάν θα ξεκινήσει χρησιμοποιώντας το μεγάλο του όπλο που είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες στα τουρκικά παράλια και απειλεί με αυτό. Με αυτό απειλεί την Ευρώπη. Θα αρχίσει πιθανώς με μία πολύ μεγάλη εκροή προς όλες τις κατευθύνσεις για να πιέζει και την Ευρώπη και πιστεύω ότι θα εντείνει και τις πιέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο».
Τόνισε ότι ένα επεισόδιο «θα είναι τραγικό και για την Τουρκία και για την Ελλάδα στο θέμα του τουρισμού», προσθέτοντας ότι «στις 23 Ιουνίου έχουμε τις εκλογές στην Τουρκία, 26 Μαΐου έχουμε στην Ελλάδα, για να εξάγει το πρόβλημα θα πρέπει μέχρι τις 23 Ιουνίου να το κάνει».
Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έθεσε «στο κάδρο» και τον Έβρο, σημειώνοντας τα εξής: «Οι ροές των προσφύγων και των μεταναστών δεν είναι μόνο στα νησιά του Αιγαίου είναι και από πάνω. Λοιπόν, εάν θέλει να πιέσει, θα το κάνει αυτό, να εξάγει το πρόβλημα προς τα έξω. Από εκεί και πέρα πρέπει για αυτό το λόγο ακριβώς, πρέπει επιτέλους να έχουμε μία φωνή στην Ελλάδα».
Είπε, επίσης, ότι «πιο πολύ θα εκτιμήσει ο ελληνικός λαός και στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Τσίπρα, αντί να "σκοτώνονται" για τα κότερα, να βγουν έξω και να πουν ναι θα "σκοτωθούμε" για τα κότερα ή την πολιτική αλλά έχετε υπ όψιν σας ότι σε αυτό το εθνικό θέμα είμαστε όλοι μαζί».