Κυριακή 01 Δεκεμβρίου 2024 -

"Η ιστορία κάθε πρόσφυγα είναι πιο τραγική από ταινία του Hollywood"


Το αδιέξοδο των Αφγανών προσφύγων ήταν στο επίκεντρο του συνεδρίου "Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα" που διοργανώθηκε από την κοινότητα Αφγανών μεταναστών και προσφύγων.
 
της Αρτεμις Μάντη
 
Από τη μία οι αυξανόμενες προσφυγικές ροές και από την άλλη οι πολιτικές αναταραχές οδηγούν σε απόγνωση τους άμεσα εμπλεκόμενους.
 
Στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας.  Παραδέχτηκε πως το προσφυγικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα ωστόσο δεν είναι αδιέξοδο όπως υποστηρίζουν οι Αφγανοί.
 
 
"Δυσκολίες υπάρχουν άλλα μαζί βρίσκουμε λύσεις . Είμαστε δύο λαοί που ιστορικά συνεργάζονται". 4.500 αιτήσεις ασύλου έχουν γίνει δέκτες μέχρι στιγμής  στην Ελλάδα ενώ τα προβλήματα στη διαμονή και την ένταξη των προσφύγων παραμένουν μεγάλα.
 
Ο υφυπουργός τόνισε πως το Ελληνικό συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες και θα γίνουν προσπάθειες να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε άλλες δομές. Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα κέντρα υποδοχής των νησιών.
 
 
 
Όπως τόνισε ο κ.Μπαλάφας είναι σημαντικό να γίνουν αλλαγές στην εκπαίδευση και την ένταξη των προσφύγων γενικότερα. Σε δεύτερη μοίρα βέβαια έχουν μπει τα τελευταία δύο χρόνια οι Αφγανοί που βρίσκονται καιρό στην Ελλάδα, ωστόσο η κυβέρνηση είναι κοντά τους και δίπλα σε όλους όσους είναι στην Ελλάδα ή εντάσσονται σταδιακά,  με γνώση και ανθρωπιά.
 
Το "παρών" έδωσε και ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επεσήμανε πως η Ευρώπη φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων στο προσφυγικό. Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιζητά τη συνδιαμόρφωση ενός πλαισίου εξόδου από την προσφυγική κρίση.
 
Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας σημείωσε πως οι προσφυγικές δομές έχουν πολλά κενά, όσο αισιόδοξα και αν το βλέπει κανείς. Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασύλου παρουσίασε το πρόβλημα των μεταναστών που θα μείνουν χωρίς να το θέλουν στην Ελλάδα.
 
 
Πάρα πολλοί πρόσφυγες φτάνουν στην Ελλάδα αλλά θέλουν να συνεχίσουν τα όνειρά τους αλλού. "Τα κλειστά σύνορα τους εμποδίζουν να φύγουν, οπότε θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε όλοι μαζί".
 
Μετανάστης από το Αφγανιστάν, ο οποίος ήταν καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, εξαπέλυσε επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση. "Αν δεν έχετε στα γραφεία σας τηλεόραση για να πάρετε τη σωστή απόφαση για το Αφγανιστάν να έρχεστε σε εμάς για να σας τα πούμε. Κάθε πρόσφυγας και η ιστορία του είναι πιο επικίνδυνη και από ταινία του Hollywood."
 
H Rahila Muhibi αναφέρθηκε στις δυσκολίες της ενσωμάτωσης των Προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Όπως η ίδια τόνισε υπάρχουν μεγάλα γραφειοκρατικά θέματα με τις αιτήσεις ασύλου και τις συνεντεύξεις των προσφύγων να καθυστερούν κατά μέσο όρο ένα χρόνο. Η ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία δυσκολεύει όσο δεν βρίσκουν δουλειές και σπίτια να μείνουν.
 
 
 
"Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θέλουν να είναι χρήσιμοι, δεν είναι δικαιολογία να τους αγνοούν, αφού επιθυμούν να δουλέψουν." Σύμφωνα με όσα παρέθεσε η ακτιβίστρια ελάχιστα είναι τα παραδείγματα προσφύγων που κατάφεραν να βρουν δουλειά. 
 
Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων είναι τραγικές, ειδικά στο Ελληνικό, ενώ οι πρόσφυγες έχουν περιορισμένη πρόσβαση όχι μόνο στην παιδεία αλλά και στην υγεία. "Δε γίνεται να βγαίνουν μόνο σε δύο μέρη, πρέπει να κοινωνικοποιηθούν." Όπως η ίδια τόνισε σημαντικός παράγοντας για την ένταξη των προσφύγων είναι οι κοινότητες συμπατριωτών τους στις χώρες υποδοχής.
 
 
Ο Esmat Amean, που υπήρξε και ο ίδιος πρόσφυγας αναφέρθηκε στα αίτια του πολέμου και στην εθνικιστική ομάδα Χαζάρα, μια περιφερειακή εθνοθρησκευτική ομάδα που ιστορικά διώκεται.
 
Η Marziyeh Jamili, Αφγανή Πρόσφυγας στην Ελλάδα επεσήμανε πως τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται. "Μας συμπεριφέρονται σαν ζώα. Ήρθαμε από το Αφγανιστάν με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
 
Κάποιοι δεν θα άντεχαν ούτε μία ώρα στις συνθήκες που ζούμε." Όπως η ίδια η πρόσφυγας ανέφερε, ζουν απροστάτευτοι, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς ιατρική περίθαλψη, με τους γιατρούς στα νοσοκομεία να τους αγνοούν. "Αν υπήρχε μέρος να επιστρέψουμε θα επιστρέφαμε. Υποφέρουμε σιωπηλά".
 
Στο κλείσιμο του συνεδρίου παρουσιάστηκε μία σύντομη βιογραφία του Abdul Ali Mazari, ενός από τους πιο αποτελεσματικούς ηγέτες της δεκαετίας του '90 στο Αφγανιστάν.