Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2024 -

Η επεισοδιακή σύλληψη Αλβανών βαρόνων ναρκωτικών στα Εξάρχεια από τα ΕΜΑΚ



Έβαλαν τα ΕΚΑΜ να συλλάβουν τους Αλβανούς βαρόνους ναρκωτικών στα Εξάρχεια. Με κινηματογραφικό τρόπο η Ασφάλεια και οι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας εξάρθρωσαν ένα μαφιόζικο δίκτυο που είχε «καταλάβει» τη ζώνη των Εξαρχείων και έσπρωχνε κοκαΐνη και χασίς εκμεταλλευόμενο το άβατο που επικρατεί στην περιοχή. 

Από την κινηματογραφική “σάρωση” που έκαναν οι ΕΚΑΜίτες στο πεδίο των Εξαρχείων, πέρασαν χειροπέδες σε συνολικά 21 μέλη του εγκληματικού δικτύου – δεκατρείς υπηκόους  Αλβανίας, τέσσερις Έλληνες, δύο υπηκόους Γεωργίας, έναν υπήκοο Μολδαβίας και έναν Βούλγαρο υπήκοο, ηλικίας από 19 έως 37 ετών,  εκ των οποίων οι έντεκα αποτελούσαν τον κεντρικό πυρήνα της οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στα Εξάρχεια. 

Την υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ενώ στη μεγάλη επιχείρηση που έγινε χθες στα Εξάρχεια, στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές της Αττικής για να συλληφθούν τα 21 μέλη της οργάνωσης επιστρατεύτηκαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), του Τμήματος Ασφάλειας Αμαρουσίου και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.). 

 

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της διακίνησης ναρκωτικών και των διακεκριμένων κλοπών και ληστειών. Στην ίδια δικογραφία,  περιλαμβάνονται άλλα πέντε μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, οι όποιοι κατηγορούνται για τα ίδια αδικήματα. 
Άγρια συμμορία

Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον περασμένο Δεκέμβριο, έστησαν και στρατολόγησαν μέλη στο εγκληματικό δίκτυο για να ρίχνουν ναρκωτικά στις πιάτσες των Εξαρχείων. Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για μια ιδιαίτερα άγρια ομάδα η οποία εκτός από διακίνηση ναρκωτικών διέπραττε ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις στην εκτός από τα Εξάρχεια και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Προσδιορίζεται δε, ότι στο διάστημα αυτό διακίνησαν περισσότερα από 55 κιλά κάνναβης και 1,5 κιλό κοκαΐνης, αποκομίζοντας κέρδη δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Σε ό,τι αφορά στο κομμάτι των ληστειών, σύμφωνα με την Αστυνομία, διέπραξαν 4 ληστείες στα Εξάρχεια και τη Ν. Ιωνία, διάρρηξη στο Γκύζη και κλοπές οχημάτων στο Ιλίον και τα Εξάρχεια. 

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης (modus operandi), προέκυψε ότι τα μέλη της δρούσαν μεθοδικά και οργανωμένα, ως ακολούθως: 

Η κεντρική ομάδα, με βασικό κορμό τα έντεκα μέλη, δρούσε με ορμητήριο και πεδίο δράσης τα Εξάρχεια, αποτελώντας τον πυρήνα του δικτύου και την κοινή συνισταμένη των λοιπών συνεργαζόμενων υποομάδων. 

Στο πλαίσιο της έρευνας διακριβώθηκε ότι βασικός προμηθευτής του δικτύου ήταν σημαίνον στέλεχος της ομάδας, που κινούταν στην περιοχή των Εξαρχείων και του κέντρου της Αθήνας, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Φλεβάρη για ένοπλη ληστεία σε βάρος ιδιώτη στην περιοχή των Εξαρχείων. Η σύλληψη του δεν ανέστειλε τη δραστηριότητα της ομάδας, αφού τα μέλη της, επέκτειναν τη δράση τους και αναζήτησαν νέους προμηθευτές, σε διάφορες περιοχές της Αττικής. 

Τα ναρκωτικά που προμηθευόταν και διακινούσε η συγκεκριμένη ομάδα, αποθηκεύονταν σε «καβάτζα» της οργάνωσης που βρισκόταν στην περιοχή των Εξαρχείων. 
Το σημείο είχε επιλεγεί ώστε να είναι κοντά στο πεδίο δράσης τους, να διευκολύνει τη διακίνηση των ναρκωτικών και τον εύκολο και γρήγορο ανεφοδιασμό, άλλα και τη διαφυγή ή απόκρυψη των μελών, σε περιπτώσεις εντοπισμού από τις διωκτικές Αρχές. 

Τα «πράσινα παντελόνια» 

Στο εγκληματικό δίκτυο υπήρχε ιεραρχία και οι ρόλοι ήταν διακριτοί. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, όποια από τα κατώτερα μέλη, τα εκτελεστικά δεν πειθαρχούσαν με τις εντολές των μεγάλων αφεντικών, τιμωρούνταν με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο. Τα «βαποράκια» παραλάμβαναν τα ναρκωτικά και μετέβαιναν στα σημεία - πόστα τους, σε δρόμους γύρω από την πλατεία των Εξαρχείων, ενώ οι συναλλαγές με τους «πελάτες» - χρήστες πραγματοποιούνταν, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, σε προκαθορισμένα σημεία, στα οποία μετέβαιναν είτε πεζοί, είτε με μοτοσυκλέτες, κατά τρόπο που προσομοιάζει στις υπηρεσίες κατ' οίκον παράδοσης («delivery»). 

Σε ό,τι αφορά στις τιμές των ναρκωτικών ουσιών, ως ελάχιστες τιμές λιανικής πώλησης είχαν καθοριστεί τα 5 ευρώ ανά γραμμάριο κάνναβης και τα 55 ευρώ ανά γραμμάριο κοκαΐνης. Τα μέλη της ομάδας πραγματοποιούσαν τις συναντήσεις τους σε δύο συγκεκριμένους χώρους στην περιοχή των Εξαρχείων, ενώ κατά τις επικοινωνίες - συναλλαγές τους χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες φράσεις, προκειμένου να μη γίνεται αντιληπτό το περιεχόμενο των συνομιλιών τους. 

Ενδεικτικά: 
για ποσότητες κοκαΐνης χρησιμοποιούσαν τι φράσεις «μισό», «ένα», «ολόκληρο» και «πέτρα» 
για ποσότητες κάνναβης «μπιτς», «σταφύλι», «πράγμα» ή «πράγματα, «μικρό» ή «μεγάλο», «μπουφάν», «πράσινα παντελόνια», 
για ένα κιλό κάνναβης: «μηχανή» ή «μηχανάκι» και «μπλούζα», 
για χρήματα σε ευρώ: «λεκ» (αλβανικό νόμισμα) και 
για χρέος προερχόμενο από διακίνηση ναρκωτικών ουσιών: «γκολ». 

Χαρακτηριστικό της οργανωμένης δράσης και της αποφασιστικότητας για τον πλήρη έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών στην περιοχή αποτελεί ο ειδικότερος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση απειλών, είτε από ανταγωνιστές, είτε από εξωτερικούς παράγοντες. 

Συγκεκριμένα στην προσπάθειά τους να «ελέγξουν» τη διακίνηση ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή προέβαιναν συστηματικά σε χειροδικίες και απειλές σε βάρος «ανταγωνιστών». 
Στα πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν 25 έρευνες σε οικίες, «καβάτζες» και λοιπούς χώρους όπου μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχεθήκαν: 
23 κιλά κάνναβη, 
200 γραμμάρια κοκαΐνη και ποσότητα ηρωίνης, 
νοθευτικές ουσίες, 
ζυγαριές ακρίβειας, 
πιστόλια τύπου « a irsοft», 
μαχαίρια και σουγιάδες 
2 αυτοκίνητα, 
2 μηχανές, 
8.500 ευρώ καθώς και πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM. 
Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των μελών του εγκληματικού δικτύου έχουν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν, για τα αδικήματα της διακίνησης ναρκωτικών, των ληστειών, των διακεκριμένων κλοπών και διαρρήξεων, ενώ σε βάρος 27χρονου αλλοδαπού μέλους, είχε εκδοθεί καταδικαστική απόφαση ισόβιας κάθειρξης, για ανθρωποκτονία από πρόθεση.