Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η Ελληνική Βουλή θα φωτιστεί με κόκκινο και μαύρο χρώμα για να τιμήσει την Γενοκτονία των Ποντίων..



Προς τιμήν της 19ης Μαΐου, Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, η Βουλή θα φωτιστεί απόψε με κόκκινο και μαύρο χρώμα.

 Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής των Ελλήνων, Το κόκκινο και το μαύρο «συμβολίζουν το αίμα των αθώων θυμάτων της γενοκτονίας και το διαχρονικό πένθος».

Σημειώνεται επίσης ότι «Είναι η πρώτη φορά που το Ελληνικό Κοινοβούλιο προβαίνει στη συμβολική αυτή πράξη, δηλώνοντας την άσβεστη ιστορική μνήμη και το διαρκές αίτημα της ιστορικής αποκατάστασης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη δεύτερη και πιο αποτρόπαια φάση εξόντωσης των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου».

Αύριο, Δευτέρα 20 Μαΐου, στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με προσκαλεσμένους τους φορείς που εκπροσωπούν τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Η Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των 353.000 Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τον Νόμο 2193/1994.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ