Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Χωρίς σπίτια λόγω της γραφειοκρατίας οι πυρόπληκτοι: Αρκετοί στο Μάτι ζουν σε κατασκηνώσεις καθώς οι οικοδομικές άδειες σκοντάφτουν στο Δασαρχείο



Αντιμέτωποι με το τέρας της γραφειοκρατίας είναι οι πυρόπληκτοι στο Μάτι! Σύμφωνα με μηχανικούς που γνωρίζουν καλά το θέμα, οι οικοδομικές άδειες σκοντάφτουν στο Δασαρχείο. Οπως εξηγούν, προκειμένου να εκδοθεί μια άδεια επισκευής ή οικοδομική – με βάση την ισχύουσα νομοθεσία – είναι απαραίτητη η βεβαίωση του Δασαρχείου ότι πρόκειται για μη δασική έκταση (το ίδιο συμβαίνει σε κάθε περίπτωση εκτός σχεδίου περιοχών σε όλη τη χώρα). Στο Μάτι όμως, κατά τις ίδιες πηγές, δεν υφίσταται σχέδιο πόλης, σε αντίθεση με άλλες πληγείσες περιοχές, όπως για παράδειγμα είναι ο Νέος Βουτζάς και η Ραφήνα, που είναι εντός σχεδίου περιοχές και δεν χρειάζεται βεβαίωση δασάρχη.

Ειδικά στο Μάτι ο δασικός χάρτης του Δήμου Μαραθώνα (εκεί υπάγεται η περιοχή) είναι προγραμματισμένος να αναρτηθεί έως τα μέσα Οκτωβρίου. Για τον λόγο αυτόν, όπως λένε δασικοί, το αρμόδιο Δασαρχείο δεν μπορεί να εκδώσει τις απαιτούμενες βεβαιώσεις. Και αυτό επειδή, όπως επισημαίνουν, τυχόν έκδοση βεβαιώσεων από το Δασαρχείο εγκυμονεί κινδύνους τροποποίησης του δασικού χάρτη – που είναι έτοιμος προς ανάρτηση. Την ίδια ώρα, ούτε για ιδιοκτησίες που είχαν παλαιότερες βεβαιώσεις και έχουν οικοδομική άδεια εκδίδεται βεβαίωση από το Δασαρχείο.

«Επειδή το πρόβλημα στην περιοχή είναι πολύ μεγάλο, πρέπει να εφαρμοστούν fast track διαδικασίες. Σπίτια, για παράδειγμα, που έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα», δηλαδή δεν έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά, όταν βρέχει παθαίνουν ζημιές και τα υπόλοιπα τμήματά τους, με συνέπεια το κόστος επισκευής να αυξάνεται» επισημαίνει ο μηχανολόγος – μηχανικός, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων για το Μάτι, Χρήστος Αναγνώστου. Η νομοθεσία επιβάλλει στον δασάρχη να κηρύξει κάθε καμένη περιοχή αναδασωτέα, εκτός κι αν δεν είχε δασικό χαρακτήρα. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η κήρυξη αναδάσωσης από τον δασάρχη θα εξαιρεί από την αναδάσωση όσα οικόπεδα έχουν πράξη χαρακτηρισμού ως μη δασικά και διατηρούν τον μη δασικό τους χαρακτήρα. Ωστόσο, η γενική αυτή πρόβλεψη προκαλεί ερωτηματικά στους κατοίκους, που δεν καταλαβαίνουν πώς ο δασάρχης θα διαπιστώσει ότι το οικόπεδό τους είναι μη δασικό από τη στιγμή που πολλά – αν όχι τα περισσότερα – είναι μεικτής χρήσης (έχουν κατοικίες και δένδρα).

Από το Δασαρχείο Πεντέλης προτάθηκε να κηρυχθούν αναδασωτέες οι περιοχές εκτός από αυτές που έχουν προταθεί από τους δήμους ως οικιστικές πυκνώσεις. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, την ίδια ώρα από το υπουργείο Υποδομών – που συντονίζει τις δράσεις αποκατάστασης -, ενώ αρχικά είχε ειπωθεί ότι μπορούν να γίνουν εργασίες χωρίς βεβαίωση από Δασαρχείο, μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη υπουργική απόφαση, με συνέπεια να υπάρχει πρόβλημα με τις Πολεοδομίες στους δήμους. Στην περιοχή υπάρχει όριο αιγιαλού. Ετσι δημιουργείται πρόβλημα με ορισμένες ιδιοκτησίες – κάτω από την παραλιακή – που είναι κτισμένες νόμιμα αλλά με παλιά νομοθεσία, πριν από το 1975, και κανείς δεν είναι δυνατόν ακόμη να βεβαιώσει τους ιδιοκτήτες αν θα μπορέσουν να τις επισκευάσουν.

Επιπλέον, είναι και το θέμα της διευθέτησης των ρεμάτων. Υπάρχουν σπίτια κοντά σε ρέματα και οι κάτοικοι αναμένουν απάντηση αν θα μπορέσει να προχωρήσει η επισκευή των οικιών τους ακόμη και χωρίς οριοθέτηση – ή με μερική οριοθέτηση ή έστω με γενική απαγόρευση δόμησης σε συγκεκριμένη απόσταση από τα ρέματα.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, ένα ακόμη πρόβλημα είναι και το γεγονός ότι η πολιτεία δεν έχει ορίσει, μέχρι στιγμής, ειδικό τιμολόγιο αποζημίωσης για περιπτώσεις πυρκαγιών. Χρησιμοποιείται ένα γενικό τιμολόγιο Δημοσίου για εργασίες αποκατάστασης σεισμοπλήκτων, που όμως περιλαμβάνει πολύ διαφορετικές εργασίες από όσες απαιτούνται σε κτίσματα με ζημιές από φωτιά.

Την ίδια ώρα, γύρω στα 200 άτομα (93 οικογένειες) κατοικούν και σιτίζονται σε κατασκηνώσεις της περιοχής, μια και τα σπίτια τους έχουν κριθεί «κόκκινα», δηλαδή μη επισκευάσιμα, και «κίτρινα», επισκευάσιμα με ζημιές, από τις αρμόδιες επιτροπές ελέγχου του υπουργείου Υποδομών.

Ανοιχτό για τους πληγέντες το γραφείο της Ξ. Δημητρίου

Το γραφείο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου είναι ανοιχτό για τους πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όπως προκύπτει από δημόσια ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της Εισαγγελίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας. «Υστερα από όσα γράφτηκαν στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο περί δήθεν παρέμβασής μας για την καθυστέρηση της περάτωσης της προκαταρκτικής ποινικής εξέτασης για την υπόθεση των πυρκαγιών της 23/7/2018 στην Ανατολική Αττική, την οποία μάλιστα εμείς διατάξαμε ήδη από 24/7/2018, καλούμε όσους εκ των πληγέντων από τις πυρκαγιές, συγγενείς θυμάτων διατηρούν αμφιβολίες για την ακλόνητη θέληση και απόλυτη στάση μας σχετικά με την άμεση περαίωση της προκαταρκτικής εξέτασης και την απόδοση των ποινικών ευθυνών» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ μετρά ήδη αντίστροφα ο χρόνος για την απόδοση ποινικών ευθυνών σε όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.