Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Χίος: Αγκαλιά και χαμόγελα για τα προσφυγόπουλα που ξεκίνησαν σχολείο



Χαμόγελα και μια μεγάλη αγκαλιά από τους εκπαιδευτικούς στα προσφυγόπουλα που πέρασαν σήμερα το κατώφλι των δημοτικών σχολείων και να καθίσουν στα θρανία, αναφέρει η ΕΡΑ Αιγαίου.

Σαράντα παιδιά που οι οικογένειές τους διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ μοιράστηκαν ανά τάξεις σε 5 δημοτικά σχολεία της πόλης της Χίου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των ΔΥΕΠ.

Με δύο μισθωμένα λεωφορεία έφθασαν λίγο μετά τις 2.00 μ.μ. οι μαθητές στα σχολεία τους. Στο Δημοτικό Σχολείο Κάμπου που φιλοξενείται η Α΄τάξη, κατέβηκαν 4 μαθήτριες· ενώ αύριο αναμένεται να πάνε και 2 αγοράκια.

Η διευθύντρια του σχολείου Αθηνά Πλακωτάρη τους μοίρασε τις ζωγραφιές που είχαν φτιάξει οι συμμαθητές τους από την πρωινή βάρδια του σχολείου και συνοδεία των δασκάλων τους πήγαν στην αίθουσα που θα κάνουν τα μαθήματα.

Συνεσταλμένα και λίγο φοβισμένα τα πρωτάκια, όπως συμβαίνει με όλα τα παιδιά που πηγαίνουν για πρώτη φορά σχολείο, τα υποδέχτηκαν ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου Αριστείδης Κελεπερτζής, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Αλέκος Αντωνίου, η Εισαγγελέας Χίου Σπυριδούλα Σταυράτη και η Συντονίστρια της Δομής Εκπαίδευσης προσφύγων του υπουργείου Παιδείας Βασιλική Κατριβάνου. Επίσης η περιφερειακή σύμβουλος Αγλαϊα Κυρίτση και η δημοτική σύμβουλος Δ. Χίου Ερμιόνη Φρεζούλη.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος που τα προσφυγόπουλα μετά από καιρό μπορούμε να τα υποδεχτούμε και να τα αγκαλιάσουμε παιδαγωγικά στα σχολεία μας. Αυτή τη στιγμή τα σχολεία έχουν από ένα δάσκαλο και ειδικότητες που θα κάνουν τα υπόλοιπα μαθήματα μέχρι τις 6 το απόγευμα. Τα παιδιά που είναι έτοιμα να φοιτήσουν λόγω του ότι τις τελευταίες μέρες προωθήθηκε σημαντικός αριθμός προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, είναι 40. Όσα παιδάκια παίρνουν το ΑΔΥΜ (αριθμός δελτίου υγείας μαθητή) και κάνουν τα εμβόλια τους θα έρχονται μετά κανονικά στο σχολείο», σημείωσε ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κελεπερτζής.

Σημείωσε επίσης ότι με χορηγία του Συλλόγου Φίλοι του Χιώτικου Χωριού αγοράστηκαν οι τσάντες και η γραφική ύλη που δόθηκε στους μαθητές.

Όπως είπε και η Διευθύντρια του Σχολείου κα Πλακωτάρη, τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν αρκετές συζητήσεις με τους γονείς και δόθηκαν εξηγήσεις για τους εμβολιασμούς και από γιατρό εκ μέρους του ιατρικού Συλλόγου Χίου.

Έτσι έπεσαν οι τόνοι, απομονώθηκαν όσοι τάχθηκαν κατά της φοίτησης των παιδιών, και τα προσφυγόπουλα έγιναν δεκτά με χαμόγελα στα σχολεία τους.

Μάλιστα το σωματείο Ιδιωτικών υπαλλήλων Χίου, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς ανάρτησαν πανό με το οποίο καλωσόριζαν τα παιδιά στο 4ο και στο 2ο Δημοτικά Σχολεία Χίου.