Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Guardian: Η ένταση Ουκρανίας – Ρωσίας φτάνει στο Άγιο Όρος



Η ένταση που προκάλεσε η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανικής εκκλησίας από τη Ρωσική έχει επιπτώσεις και στο Άγιο Όρος, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ακόμη και για περιστατικά βίας, αναφέρει ο Guardian, σε ανταπόκρισή του. 

Ο δημοσιογράφος Shaun Walker, που υπογράφει το δημοσίευμα, αναφέρεται στους Ορθόδοξους που έρχονται στο Άγιο Όρος «μία κλειστή χερσόνησο στη βόρεια Ελλάδα για να απομακρυνθούν από της καθημερινές ανησυχίες του έξω κόσμου». 

 

Ο μόνος τρόπος για να πάει κάποιος στο Άγιο Όρος είναι με καραβάκι, ενώ για τις γυναίκες υπάρχει άβατο. Οι άνδρες, αφού λάβουν ειδική άδεια, μπορούν να επισκεφθούν το Άγιο όρος για να εξομολογηθούν και να ζητήσουν βοήθεια από τους 2.000 μοναχούς που βρίσκονται στα 20 μοναστήρια και στα μικρότερα κελιά. 

Στα πρόθυρα σχίσματος η Ορθόδοξη εκκλησία 

«Όμως, δεν είναι όλα καλά στην Ορθοδοξία αυτήν την περίοδο, με μια σύγκρουση που συνδέεται με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκαλώντας σχίσμα και σκοτεινές συζητήσεις για βία ανάμεσα στις διάφορες Ορθόδοξες εκκλησίες», αναφέρει το δημοσίευμα στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη να ανακηρύξει αυτοκέφαλη την ουκρανική Ορθόδοξη εκκλησία, τον Οκτώβριο. Ο πατριάρχης Κύριλλος της Ρωσίας αντέδρασε έντονα και ανακοίνωσε τη διάσπαση από το Φανάρι. 

 

Ορισμένοι μάλιστα προβλέπουν ότι το Σάββατο, που θα γίνει στο Κίεβο η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανικής εκκλησίας, θα εκδηλωθούν πράξεις βίας, εάν το Κίεβο προσπαθήσει να καταλάβει την εκκλησιαστική περιουσία από το πατριαρχείο της Μόσχας. 

Ωστόσο, οι επιπτώσεις αυτής της κόντρας γίνονται αισθητές στον Άθω, που είναι υπό τον έλεγχο του Οικουμενικού Πατριάρχη. 

Ο μοναχός Μακάριος, με τον οποίο συναντήθηκε ο δημοσιογράφος του Guardian, δήλωσε σε Λευκορώσους που πήγαν επίσκεψη στο Άγιο Όρος ότι η Ουκρανία είναι μια ανεξάρτητη χώρα και αξίζει τη δική της εκκλησία. Ωστόσο αυτοί τον κοίταξαν με αμφιβολία. Την άποψη του Μακάριου δεν συμμερίζεται ένας Ουκρανός μοναχός, που κάλεσε τους Ουκρανούς που τάσσονται υπέρ μιας ανεξάρτητης εκκλησίας ως αιρετικούς και τάχθηκε υπέρ του ελέγχου από τη Μόσχα. 

Ο Πατριάρχης Μόσχας έχει απαγορεύσει στους Ρώσους να λαμβάνουν κοινωνία 

 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Κύριλλος έχει απαγορεύσει στους Ρώσους να κοινωνούν στις εκκλησίες του Αγίου Όρους, αποκαλώντας τους ιερείς που μνημονεύουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως σχισματικούς, προκαλώντας διλήμματα στους Ρώσους που θέλουν να βρεθούν στο μέρος. 

Ένας από τους Ρώσους που θεωρούνται τελευταία ενεργοί στο Άθος είναι ο Κωνσταντίν Μπαλοφέεβ, ένας επιχειρηματίας, γνωστός ως «Ορθόδοξος ολιγάρχης», που βρίσκεται στις λίστες των ατόμων που τους έχουν επιβάλλει κυρώσεις οι ΗΠΑ και η ΕΕ για το ρόλο του στη χρηματοδότηση αποσχιστικών κινημάτων στην ανατολική Ουκρανία. 

guardian_athos

Υποψίες της Δύσης για το ρόλο της Ρωσίας στο Άγιο Όρος

«Οι συζητήσεις για το Άγιο Όρος ακούγονται πιο δυνατά έξω από τη χερσόνησο, καθώς τα δυτικά κράτη υποψιάζονται ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το μέρος για να κερδίσει έδαφος σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, πραγματοποίησε ταξίδι στον Άθω τον Απρίλιο», αναφέρει το δημοσίευμα. 

Ο Πάιατ έχει επικρίνει τις ρωσικές τακτικές, διαπιστώνοντας μεθόδους που εφαρμόστηκαν και στην Ουκρανία «με επιχειρηματίες να αγοράζουν στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και να δημιουργούν αμφίβολα δίκτυα πολιτικής και οικονομικής επιρροής. «Φυσικά (οι Ρώσοι) δεν έχουν το ίδιο επίπεδο επιρροής στην Ελλάδα όπως στην Ουκρανία, αλλά ο τρόπος που παίζουν είναι ο ίδιος», είπε. 

Οι Ρώσοι «δείχνουν» τις ΗΠΑ 

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην απόφαση της Ελλάδας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες τον Αύγουστο, κατηγορώντας τους για δωροδοκία και ανάμιξη στις ελληνικές υποθέσεις. Ένας εξ αυτών, ασχολούνταν με τη θρησκεία και το συντονισμό των Ορθόδοξων εκκλησιών. 

Ο Μαλόφεεβ κατηγορεί τους Αμερικανούς για την αναταραχή, λέγοντας ότι «ο Πάιατ προσπαθεί να κάνει στην Ελλάδα αυτά που έκανε και στην Ουκρανία». Επίσης, άφησε υπαινιγμούς για σχέσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη με πράκτορες της CIA και υποστήριξε ότι η ανεξαρτησία της Ουκρανικής εκκλησίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πράξεις βίας στο Κίεβο και το Άγιο όρος και το χωρισμό με το Φανάρι. 

Πάντως, στον Άθω, πολλοί μοναχοί αρνούνται να μιλήσουν για μια τέτοια πιθανότητα. 

Ο 68χρονος μοναχός Μακάριος υποστήριξε ότι τα σχέδια της Ρωσίας για το Άγιο Όρος δεν είναι καινούρια, αλλά ανάγονται στους τσαρικούς χρόνους. «Οι Ρώσοι δεν αγαπούν αυτό το μέρος μόνο για θρησκευτικούς σκοπούς. Είναι ένα ωραίο μέρος και για στρατιωτικούς σκοπούς στο Αιγαίο», λέει, επιμένοντας ότι οι περισσότεροι Αγιορίτες είναι αφοσιωμένοι στον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Υπάρχουν όμως μερικοί μοναχοί, που αγαπούν τα ρωσικά χρήματα», καταλήγει με αναστεναγμό.