Στη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, φέτος, την οποία χαρακτήρισε «καινοτόμα», αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, σε συνέντευξή της στο «Πρακτορείο 104,9 FM».
H κ. Φωτίου επισήμανε ότι φέτος θα φιλοξενηθεί μεγαλύτερος αριθμός παιδιών σε σταθμούς και απαρίθμησε τις αλλαγές στις οποίες προχώρησαν και θα ολοκληρώσουν, όπως είπε, τα αρμόδια υπουργεία στο καθεστώς που επικρατούσε χρόνια.
«Για πρώτη φορά έχουμε σπάσει τα νούμερα σε σχέση με τα παιδιά που θα πάνε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ογδόντα πέντε χιλιάδες (85.000) παιδιά έναντι ογδόντα μίας χιλιάδων (81.000 χιλιάδων) πέρυσι, θα πάνε σε παιδικούς σταθμούς. Οι αιτήσεις που έγιναν ήταν ενενήντα πέντε χιλιάδες (95.000) και αφορούσαν 125.000 παιδιά. Επομένως υπάρχει ένα ποσοστό παιδιών που μένουν εκτός παιδικών σταθμών, διότι δεν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί, ούτε δημοτικοί, ούτε ιδιωτικοί» είπε και συμπλήρωσε: «Η διαδικασία είναι καινοτόμα, διότι εκτός της εργαζόμενης μητέρας, την οποία επιδοτεί το ΕΣΠΑ, εμείς επιδοτήσαμε 18 χιλιάδες οικογένειες οι οποίες είναι άπορες, με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κι ενώ ξεκινήσαμε με 18 εκατ. ευρώ για αυτές τις επιδοτήσεις, σήμερα θα φτάσουμε στα 23 εκατ. Και είμαστε αποφασισμένοι να τα διαθέσουμε, όσες δυσκολίες κι αν έχουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δίνουμε έμφαση, όχι μόνο στην εργαζόμενη μητέρα, αλλά και στην άνεργη μητέρα».
Εκτός από την αύξηση του προϋπολογισμού για τις άπορες οικογένειες, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρθηκε και στη ρύθμιση που έγινε για πρώτη φορά φέτος, προκειμένου να πληρώνονται οι εργαζόμενοι στις δομές κάθε μήνα και όχι ανά 6μηνο, αλλά και στην απόφαση να διευθετηθεί το καθεστώς υποδοχής παιδιών ΑΜΕΑ στους παιδικούς σταθμούς με διαφάνεια και ευαισθησία. «Από φέτος, αλλάξαμε το σύστημα προκειμένου οι εργαζόμενοι να πληρώνονται κάθε μήνα και όχι κάθε έξι μήνες που πληρώνει το ΕΣΠΑ» είπε η κ. Φωτίου και συμπλήρωσε: «Να πούμε πώς γινόταν μέχρι τώρα με τα ΑΜΕΑ. Δηλώνονταν ως υγιή, παρανόμως, για να τα παίρνουν στους παιδικούς. Αυτό το καταργήσαμε. Δηλώνουν ευθαρσώς ότι το παιδί είναι ΑΜΕΑ και επειδή δεν υπάρχουν πάρα πολλές δομές κατάλληλες, θα πάει σε παιδικό σταθμό, αφού έχουμε φροντίσει να υπάρχει μία επιπλέον μέριμνα όπως αύξηση του προσωπικού».
Ερωτηθείσα, τι μέλλει γενέσθαι με τα 36.769 παιδιά που δεν μπορούν να φιλοξενηθούν σε δομές, η κ. Φωτίου είπε ότι θα πρέπει να γίνει ένας μεγάλος σχεδιασμός από το κράτος, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αλλά και τους ιδιωτικούς σταθμούς «για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη που τόσα χρόνια υπάρχει και δεν γίνεται τίποτα για να καλυφθεί» όπως χαρακτηριστικά είπε, απαντώντας συγχρόνως στην ΚΕΔΕ και στο «Ποτάμι».
«Μου κάνει εντύπωση, να βάζεις για πρώτη φορά μεγαλύτερο αριθμό παιδιών και ξαφνικά να σου λένε: "μα τι κάνεις; άφησες 36 χιλιάδες απ' έξω" Λες και πρώτη φορά το ανακαλύπτει αυτό η ΚΕΔΕ. Αυτές οι 36.000 χωρίς voucher υπήρχαν πέρυσι και πρόπερσι, δεν είχαμε καμιά εκτίναξη των ανθρώπων που υπέβαλαν αίτηση για voucher και γι' αυτό με εντυπωσιάζει πώς ανακαλύπτει διάφορα πράγματα το "Ποτάμι", που βεβαίως δεν τα ανακάλυψε στην προηγούμενη περίοδο» σημείωσε.
Αναφορικά με το αίτημα του Ποταμιού, να διευκρινιστεί πώς θα αποφευχθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμής των παιδικών σταθμών που είχαν παρατηρηθεί το προηγούμενο διάστημα, η κ. Φωτίου σχολίασε: «Δεν πήρε χαμπάρι ότι εφαρμόσαμε νέο σύστημα φέτος. Δυστυχώς πρέπει να ενημερώσουμε το "Ποτάμι" γιατί κάναμε συνέντευξη και με τον υπ. Εσωτερικών και με τον ειδικό γραμματέα για το ΕΣΠΑ και εξηγήσαμε τις μεγάλες αλλαγές που κάναμε στο σύστημα. Αλλάξαμε τους όρους πληρωμής και οι σταθμοί θα πληρώνονται κάθε μήνα».
Η κ. Φωτίου αποσαφήνισε ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να ρυθμιστούν και θα ρυθμιστούν μέσα στην 4ετία για να μπει σε τάξη ένα σύστημα «που έχει μάθει αλλιώς» όπως χαρακτηριστικά είπε.
Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρθηκε στη δημιουργία Εθνικού Μηχανισμού Παρακολούθησης -Αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής προστασίας, ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα, με όλα τα δεδομένα των σταθμών αλλά και των ιδρυμάτων που θα παρέχει απόλυτη διαφάνεια.
«Στη σημερινή σύσκεψη θα συζητηθεί και το θέμα με όσες οικογένειες πήραν voucher αλλά δεν υπάρχουν στο Δήμο τους ή στο Νομό τους παιδικοί σταθμοί να φιλοξενήσουν τα παιδιά τους. Αυτά τα voucher θα δοθούν στις μεγάλες πόλεις στους επιλαχόντες, άρα δεν θα υπάρξει καμία θέση κενή» κατέληξε η κ. Φωτίου.