Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024 -

Εξοπλιστικά: Καταπέλτης η εισαγγελέας για Άκη, Βίκυ, Ζήγρα, Σμπώκο και άλλους οκτώ



«Καταπέλτης» ήταν σήμερα η εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Αναστασία Δημητριάδου, για τους βασικούς «πρωταγωνιστές» του μεγάλου σκανδάλου διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος από μίζες στα εξοπλιστικά.

Με πρότασή της η εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να κηρύξει ένοχο τον πρώην υπουργό Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλο, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ, μιλώντας για το περιβόητο ακίνητο επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τόνισε: «Αποδείχθηκε ότι η πώληση του ακινήτου που κατέληξε στην ιδιοκτησία της κατηγορούμενης ήταν εικονική. Οι αγοραπωλησίες επέτρεψαν τη μεταβίβαση για να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευση των χρημάτων».

Επίσης, η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή 11 ακόμη κατηγορουμένων από τους 16 συνολικά της υπόθεσης. 

Συγκεκριμένα, ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι οι: Βίκυ Σταμάτη, σύζυγος του πρώην υπουργού, Γκουντρούν Μολντενάουερ πρώην σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Σμπώκος, Νίκος Ζήγρας, η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου Αρετή Τσοχατζοπούλου, η λογίστριά του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο κατασκευαστής Αστέριος Οικονομίδης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, οι χρηματιστές, Οράτιος Μελάς και Νίκος Αντωνιάδης και η δικηγόρος Μαρία-Ταλίτα Τσεκούρα.

Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων Παναγιώτη Σταμάτη, Νίκου Καρατζά, Νίκου Γεωργουλάκη και Γιώργου Κωνσταντάτου για τους οποίους, όπως ανέφερε στο δικαστήριο, διατηρεί αμφιβολίες για τον αν γνώριζαν σχετικά με την παράνομη προέλευση των χρημάτων.

Η εισαγγελέας, προτείνοντας στο δικαστήριο να κηρύξει ενόχους 12 από τους 16 κατηγορούμενους (όπως και σε πρώτο βαθμό), έκανε λόγο για «δαιδαλώδες δίκτυο τραπεζικών λογαριασμών και εξωχώριων εταιριών με στόχο την νομιμοποίηση της παράνομης περιουσίας του πρώτου κατηγορούμενου, Άκη Τσοχατζόπουλου».

Στο πνεύμα αυτό η εισαγγελέας ζήτησε για τον πρώην υπουργό Άμυνας του ΠΑΣΟΚ να κηρυχθεί ένοχος για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ' επάγγελμα, τονίζοντας πως μέσω του χρηματοπιστωτικού σύστημα συστήματος αποπειράθηκε και πέτυχε να νομιμοποιήσει μίζες που έλαβε κατά την υπογραφή των συμβάσεων για τα Tor-M1 και τα υποβρύχια.

Η αντίδραση Βίκυς - Άκη

Όταν, δε, η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε στο ΚΥΣΕΑ και στα όσα τα μέλη του -ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος- κατέθεσαν πριν μερικούς μήνες στο δικαστήριο, ο Άκης Τσοχατζόπουλος αντέδρασε.

Εισαγγελέας: Σύμφωνα με τους μάρτυρες, ο υπουργός Άμυνας ενημέρωνε το ΚΥΣΕΑ και εισηγούντο σχετικά. Όλοι είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό, όπως κατέθεσαν (...). Η μεγάλη δύναμη που είχε του έδινε την δυνατότητα να ζητήσει χρήματα.

Α. Τσοχατζόπουλος: Απίθανα πράγματα ακούμε... Ποιος τα λέει αυτά;

Πρόεδρος: Σας παρακαλώ...

Για την Βίκυ Σταμάτη η εισαγγελέας ανέφερε: «Η κατηγορουμένη είναι έξυπνη γυναίκα, εργαζόμενη και απόλυτα ικανή να κατανοήσει από που προέρχονταν τα χρήματα. Απέκρυψε τον τρόπο απόκτησης περιουσίας ...». 

Η τοποθέτηση αυτή της εισαγγελέως προκάλεσε την αντίδραση της Βίκυς Σταμάτη, η οποία αποχώρησε από τη δικαστική αίθουσα, φωνάζοντας: «Αποχωρώ, είναι παραλήρημα, θέατρο παραλόγου».

Σε ό,τι αφορά στην Αρετή Τσοχατζοπούλου, η κυρία Δημητριάδου επισήμανε ότι γνώριζε την παράνομη προέλευση των χρημάτων με τα οποία αγοράστηκαν ακίνητα που πέρασαν στα χέρια της, ενώ για τον Γιάννη Σμπώκο ανέφερε ότι αποδείχθηκε πως διαχειρίστηκε μέρος της παράνομης περιουσίας του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ωστόσο, η εισαγγελέας ζήτησε ο Γιάννης Σμπώκος να καταδικαστεί για τη διακίνηση 10.000.000 και όχι 40.000.000 όπως του αποδίδονται κατά την κατηγορία.

Τέλος, στη δίκη το λόγο έλαβε και ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε σε «εγκλήματα διαφθοράς πολιτικού προσώπου» και σε «παράνομες χρηματοροές δωροδοκίας και στη χρησιμοποίηση του παράνομου χρήματος».