Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024 -

Ερχονται νέα πακέτα ρύθμισης για τα κόκκινα στεγαστικά



Μπαράζ μακροχρόνιων ρυθμίσεων για τα μη εξυπηρετούμενα αλλά και για όσα παρουσιάζουν σημάδια αρρυθμίας στεγαστικά δάνεια ετοιμάζονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, να εφαρμόσουν οι τράπεζες στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η ανάγκη για άμεσες κινήσεις και πρωτοβουλίες υπαγορεύεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από την επιδείνωση που παρουσιάζει το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων, με την πλειοψηφία των ρυθμισμένων να ξανακοκκινίζει.

Με βάση τις ίδιες πηγές τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια (βαθιά κόκκινα, κόκκινα, προβληματικά κ.ά.) αγγίζουν το 48% των 61,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 29,4 δισ. ευρώ!

Οι διοικήσεις των τραπεζών αποδίδουν την κακή εικόνα που παρουσιάζουν τα στεγαστικά στην κατακόρυφη πτώση των εισοδημάτων, κυρίως εξαιτίας των φορολογικών επιβαρύνσεων αλλά πλέον και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών.

«Από τις αρχές του έτους παρατηρείται περαιτέρω επιδείνωση, η οποία σε μεγάλο βαθμό προέρχεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Κι αυτό εξαιτίας των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών που καλούνται να πληρώσουν», αναφέρει στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος μίας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Τι σχεδιάζουν

Στην στεγαστική πίστη ο μέσος όρος των δανείων κινείται στην περιοχή των 80.000-100.000 ευρώ και αυτά είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που παρουσιάζουν το πρόβλημα. Πρόκειται, όπως εξηγεί ο συνομιλητής μας, για μεσαία νοικοκυριά, τα οποία σήμερα έχουν υποστεί μείωση του μηνιαίου εισοδήματος έως και 50% και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν με συνέπεια στην αποπληρωμή του δανείου. «Οι μακροχρόνιες ρυθμίσεις που θα έρθουν σύντομα αφορούν αυτή την κατηγορία, καθώς πρόκειται για την πλέον κρίσιμη μάζα», επισημαίνει.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες του Euro2day.gr η βεντάλια των ρυθμίσεων θα προβλέπει:

- Μετατροπή του επιτοκίου σε σταθερό με ταυτόχρονη επιμήκυνση του δανείου. Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να δοθεί σε περιπτώσεις που η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη δείχνει προοπτικές βελτίωσης.

- Στην περίπτωση που το δάνειο βρίσκεται σε μεγάλη (πάνω από 6 μήνες καθυστέρηση) θα προσφέρεται η δυνατότητα ρύθμισης «τύπου balloon». Μέρος του δανείου περίπου 40% θα σταματάει να εκτοκίζεται, δηλαδή θα παγώνει, για κάποια χρόνια. Στις περιπτώσεις που το εισόδημα του δανειολήπτη είναι «αξιοπρεπές» για τα δεδομένα της οικονομίας το πάγωμα που θα δίνεται θα είναι για 7 χρόνια (και όχι για 4 όπως προγραμματίζονταν πριν δύο χρόνια). Στην αντίθετη περίπτωση το πάγωμα μπορεί να φθάσει και τα 20 χρόνια! Στο τέλος της περιόδου του παγώματος οι τράπεζες θα προχωρήσουν, με βάση τις νέου τύπου ρυθμίσεις, σε κούρεμα μέρους της οφειλής. «Εάν δεν έχει βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη τότε το κούρεμα μπορεί να φθάσει και το 80% του παγωμένου τμήματος του δανείου», αναφέρει πηγή και προσθέτει: «Στην περίπτωση που έχει αποκατασταθεί η εισοδηματική του κατάσταση τότε θα επαναξεταστούν οι όροι αποπληρωμής του εναπομείναντος ποσού.

- Θα δίνονται προνόμια-κίνητρα στους δανειολήπτες που μπορεί να είναι έκπτωση στη δόση ή bonus δόσεις. Με την διαφορά ότι δεν θα δίνονται στη λήξη της περιόδου «παγώματος» του δανείου αλλά κατά τη διάρκεια της κανονικής αποπληρωμής του, όπως κάθε χρόνο, κάθε 3μηνο ή κάθε 6μηνο.

- Σε ό,τι αφορά την μείωση του επιτοκίου, τα περιθώρια είναι στενά. Κι αυτό διότι όπως τονίζουν τραπεζικές πηγές το μεγαλύτερο μέρος των στεγαστικών δανείων, κυρίως των παλαιών έχουν τιμολογηθεί με βάση το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συν ένα περιθώριο της τάξης του 3%-3,5%.

- Σε δάνεια των οποίων οι δανειολήπτες έχουν ελάχιστη δυνατότητα αποπληρωμής οι τράπεζες αναμένεται να εφαρμόσουν την οδηγία της Τράπεζας της Ελλάδος βάσει της οποίας θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία με τον δανειολήπτη με στόχο την πώληση του ακινήτου και αποπληρωμή της οφειλής. «Λόγω της μείωσης στις τιμές των ακινήτων γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει ζημιά. Ωστόσο, θα αποπληρωθεί ένα μέρος του δανείου. Πρόκειται, όμως, για ρύθμιση-λύση που θα προταθεί σε περιπτώσεις μη αναστρέψιμες όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση.