Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Έρχεται αλλαγή σκηνικού στο καιρό



Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ ο καιρός και σήμερα, Τρίτη 15/01/2019, έρχονται πολλά μποφόρ και πολύ κρύο. Ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ έχουν δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με απαγορετυικό απόπλου. Καλό θα ήταν επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν ακυρώσεις η αλλαγές δρομολογίων.

Ο καιρός στην Αθήνα θα είναι με νεφώσεις, αλλά και τοπικές βροχές και πρόσκαιρα στα νότια μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις το πρωί στα ορεινά – ημιορεινά κυρίως στα βόρεια. Βελτίωση του καιρού από το απόγευμα. Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 04 έως 07 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στη Θεσσαλονίκη. Θα σημειωθούν νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά – ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 400 μέτρα) τις πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Θερμαϊκό τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασια: από -02 (μείον 2) έως 03 βαθμούς κελσίου.
Το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει τον καιρό τις χώρας μας προκαλεί ανέμους επιπέδου θύελλας στο Νότιο Αιγαίο. Ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Φινοκαλιά Λασιθίου κατέγραψε στις 08:40 το πρωί της Τρίτης 15/01/2019 μέση ταχύτητα ανέμου 91.7km/h δηλαδή ανέμους μέσης έντασης 10 μποφόρ. Στον παρακάτω χάρτη φαίνεται η θέση του χαμηλού και οι ισχυρότερες ριπές που καταγράφονται.

Σε Μακεδονία και Θράκη θα υπάρχουν οι νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 200 μέτρα). Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά. Βαθμιαία μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα σταματήσουν και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εξασθενήσουν. Από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί. Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασια: από -03 (μείον 3) έως 05 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα Νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, θα σημειωιθεούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νότια. Χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά – ημιορεινά και σε περιοχές στα βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 400 μέτρα), κατά τόπους πυκνές τις πρωινές ώρες. Σταδιακά τα φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι θα σταματήσουν. Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση τη νύχτα. Θερμοκρασια: από 04 έως 09 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο, νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στα νότια καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές τις πρωινές ώρες στα ορεινά – ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά στα βόρεια 200 μέτρα και στα νότια 600 μέτρα). Βαθμιαία μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις Σποράδες και την Εύβοια. Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια 8 και πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 03 έως 08 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο, πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και τις πρώτες πρωινές ώρες στα νοτιοανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια και ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος. Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7, στο Αιγαίο 8 και στα Νοτιοανατολικά τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Σταδιακά από το μεσημέρι στα κεντρικά και βόρεια οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασια: σε χαμηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παγετός, τοπικά Ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, στα βόρεια κατά τόπους Ολικός.

Δείτε το βίντεο