Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Το επιβλητικό κάστρο του Πλαταμώνα



Κτισμένο στις νοτιοανατολικές υπώρειες του Ολύμπου και σε στρατηγική θέση, το Κάστρο του Πλαταμώνα προκαλεί δέος στον επισκέπτη. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα κάστρα της Ελλάδας. Και με μακρά κι ένδοξη ιστορία.

Το κάστρο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη σημερινή κωμόπολη του Πλαταμώνα και ο επιβλητικός κεντρικός πύργος του δεσπόζει πάνω στην Εθνική Οδό. Γύρω στο 1385 το κάστρο κατελήφθη από τους Τούρκους για πρώτη φορά, αλλά σύντομα περιήλθε στην κατοχή των Ενετών. Κατά την επιχείρηση για την ανακατάληψη του κάστρου από τους Τούρκους, το 1425, οι Ενετοί υπερίσχυσαν και πάνω από 100 Τούρκοι κάηκαν ζωντανοί μέσα στο κάστρο. Μετά από κάποια χρόνια οι Ενετοί έχασαν και πάλι τον έλεγχο του Κάστρου του Πλαταμώνα, αλλά αυτό δεν καταστράφηκε από τους Τούρκους, πιθανόν λόγω της στρατηγικής σημασίας του, δεδομένου ότι χρησίμευε ως βάση των επιχειρήσεών τους.

Το επιβλητικό κάστρο του Πλαταμώνα έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά των μεσαιωνικών φρουρίων: τον πρώτο περίβολο, το δεύτερο περίβολο που αποτελεί μάλιστα και την ακρόπολη και τον κεντρικό πύργο. Ο επισκέπτης εκτός από το κάστρο μπορεί επίσης να δει την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία κατά την Τουρκοκρατία είχε μετατραπεί σε τζαμί.

Το μεσαιωνικό κάστρο λειτουργεί σαν «μαγνήτης» με την επιβλητική παρουσία του, προσκαλώντας τον επισκέπτη για ένα ταξίδι στον χρόνο. Σε μία άλλη εποχή.