Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

ΕΛ.ΑΣ: Εκατοντάδες Έλληνες και αλλοδαποί κακοποιοί αποφυλακίζονται τον Ιούλιο



Εκατοντάδες κακοποιοί, Έλληνες και αλλοδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για μπαράζ διαρρήξεων και κλοπών και βρίσκονται κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας θα αποφυλακιστούν μετά την 1η Ιουλίου.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή της Κυριακής”. Αιτία δεν είναι άλλη από την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα η αναθεώρηση του άρθρου 374 που αφορά τις “διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής” Η αλλαγή πέρασε στα “ψιλά”, αλλά έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στην ΕΛΑΣ.

Ο λόγος; Πριν την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, η κλοπή διωκόταν σε βαθμό κακουργήματος, μεταξύ άλλων, στις εξής δύο περιπτώσεις: α) “Εάν είχε τελεστεί από δύο ή περισσότερους δράστες που είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές ή ληστείες” και β) “εάν η πράξη τελέστηκε από πρόσωπο που διαπράττει κλοπές ή ληστείες κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή αν η συνολική αξία των αντικειμένων της κλοπής υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ”.

Ο νέος αναθεωρημένος Ποινικός Κώδικας καταργεί αυτές τις δύο διατάξεις και θέτει ως μόνη προϋπόθεση για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης η αξία των κλοπιμαίων να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ. Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη; Όπως εξήγησε αστυνομική πηγή: “Δεν αρκεί να εντοπίσουμε και να ταυτοποιήσουμε το δακτυλικό αποτύπωμα ενός διαρρήκτη π.χ. σε 100 σπίτια για να διωχθεί σε βαθμό κακουργήματος. Η αστυνομία θα πρέπει να αποδείξει ότι η συνολική λεία από τη δράση του υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ. Διαφορετικά, ο ύποπτος θα κατηγορηθεί για πλημμέλημα και την επομένη της σύλληψής του θα είναι ελεύθερος”.

 

Και καθώς ο νέος Ποινικός Κώδικας έχει αναδρομική ισχύ, όσοι ήδη έχουν καταδικαστεί για διακεκριμένες κλοπές και διαρρήξεις και εκτίουν ποινές κάθειρξης, καθώς και όσοι παραμένουν προφυλακισμένοι για τα ίδια αδικήματα, θα βρεθούν τις επόμενες εβδομάδες εκτός φυλακής.

ΠΗΓΗ: Capital