Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Εγκλήματα πάθους που συγκλόνισαν την Ελλάδα



Έγκλημα πάθους: εκδίκηση, ζήλια εγωισμός ή συναισθηματική φόρτιση όποιος και να είναι ο λόγος που έγινε για να φτάνει κανείς στο σημείο να το διαπράξει σημαίνει ότι κάτι τον έσπρωξε σε αυτό το σημείο.

Άνθρωποι που έχουν ενώσει τη ζωή τους με οποιονδήποτε τρόπο, φτάνουν στο σημείο να αφαιρούν τη ζωή άλλοτε του συντρόφου τους κι άλλοτε του ανθρώπου που τους χωρίζει από το αντικείμενο του πόθου τους. 

Πολλά είναι τα εγκλήματα πάθους στην Ελλάδα που λεχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη και ακόμα τα συζητούν.

Αθήνα, Ιούλιος 1997
Ήταν 22 Ιουλίου 1997 όταν μια 42χρονη γυναίκα εκτελεί τον αρχιμανδρίτη Άνθιμο Ελευθεριάδη με επτά σφαίρες έξω από το σπίτι του στη Νέα Σμύρνη. «Αν ήταν δυνατόν να τον αναστήσω με πέντε φιλιά ποτισμένα από το αίμα της μετανιωμένης μου καρδιάς θα το είχα ήδη κάνει» ήταν η πρώτη της κουβέντα κατά την απολογία της στον ανακριτή.

 

Η Κάτια Γιαννακοπούλου, σύζυγος και μητέρα ενός αγοριού σκότωσε τον 52χρονο εραστή της. Το έγκλημα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά χρονικά, σοκάρει την ελληνική κοινή γνώμη. Τον γνώρισε στα 35 της, ανέπτυξε ερωτικό δεσμό μαζί του και αφού έπεσε θύμα συναισθηματικής και οικονομικής εκμετάλλευσης, έγινε θύτης, γράφοντας έτσι τον τραγικό επίλογο μιας έντονης ερωτικής σχέσης.

 

«Ο μεγαλύτερος τιμωρός, ο πιο αυστηρός εισαγγελέας είναι ο εαυτός μου. Αναρωτιέμαι μόνο ποια τιμωρία σκληρότερη μπορεί να μου επιβάλει η δικαιοσύνη από αυτήν που επέβαλα εγώ στον εαυτό μου σκοτώνοντας με τα ίδια μου τα χέρια τον επίγειο θεό μου» είχε δηλώσει τότε. Αν και καταδικασμένη ισόβια, η Κάτια Γιαννακοπούλου αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 2013, εκτίοντας 16 χρόνια φυλάκισης.

Βέροια, 11 Απριλίου 2005
Ήταν Απρίλιος του 2005 όταν ανάστατη η Βέροια αναζητά ένα 20χρονο κορίτσι. Στην «εξαφάνιση» της όμορφης Κικής Κούσογλου, καθοριστικές είναι και οι έρευνες της εκπομπής της Αγγελικής Νικολούλη.

 

Όπως αποκαλύφθηκε ο 23χρονος φίλος της Δάνος Μουρατίδης, ο οποίος μέχρι τότε συμμετείχε ενεργά στις έρευνες για τον εντοπισμό της, κρύβεται πίσω από τη δολοφονία της. «Όλα έγιναν μηχανικά… σαν να μην ήμουν εγώ» ισχυρίστηκε στο δικαστήριο.

 

Ο 23χρονος Δάνος στραγγάλισε το όμορφο κορίτσι όταν θόλωσε από τη ζήλεια του. Έθαψε τη σορό της σε ερημική περιοχή και στη συνέχεια προσποιούταν τον ανήσυχο για την εξαφάνισή της. Ο Δάνος Μουρατίδης καταδικάστηκε σε ισόβια. Ποινή 4 χρόνων φυλάκισης επιβλήθηκε στον ξάδελφό του, ο οποίος τον βοήθησε να θάψουν το πτώμα.

Σαντορίνη, 4 Αυγούστου 2008
Το έγκλημα στο Βούρβουλο Σαντορίνης, στις 3 Αυγούστου 2008 έμοιαζε με σκηνές ταινίας θρίλερ.

 

Ο 31χρονος Θανάσης Αρβανίτης, μάγειρας σε κατάστημα στο Ημεροβίγλι σκοτώνει την σύζυγό του Αδαμαντία Κάρκαλη, την οποία ζήλευε παθολογικά, μετά από λογομαχία. Στη συνέχεια αποκεφαλίζει την 25χρονη δασκάλα από τη Θεσσαλονίκη και περιφέρεται στο νησί κρατώντας το κεφάλι της και το μαχαίρι στα χέρια.

 

Στην προσπάθεια των αστυνομικών να τον σταματήσουν, ο δράστης εκτός ελέγχου κλέβει το περιπολικό και τραυματίζει τρία άτομα, πριν συλληφθεί και ο ίδιος τραυματισμένος.

Νέα Μάκρη, 6 Απριλίου 2013
Η υπόθεση θανάτου της 23χρονης Φαίης Μπλάχα στη Νέα Μάκρη, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της αλλά και το ερωτικό τρίγωνο που ξεδιπλώθηκε μεταξύ δύο αδελφών και ενός νταή συντρόφου, σόκαραν το πανελλήνιο.

 

Η όμορφη Φαίη μεταφέρεται στο νοσοκομείο από τον 29χρονο σύντροφό της Βαγγέλη Στεφανάκη. Το κορίτσι έχει υποστεί άγριο ξυλοδαρμό και λίγες μέρες μετά υποκύπτει στα τραύματά της. Αιτία του καυγά τους, όπως αποκαλύφθηκε, η 32χρονη αδελφή της Φαίης, Μαριαλένα, με την οποία ο Στεφανάκης είχε παράλληλη σχέση.

 

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας επιβάλλει ποινή κάθειρξης 20 ετών στον Βαγγέλη Στεφανάκη για τον θάνατο της Φαίης, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Όσο για τη Μαριαλένα Μπλάχα, αδελφή του θύματος και «πέτρα του σκανδάλου» στην υπόθεση, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 2,5 ετών με τριετή αναστολή, για τα πλημμελήματα της ψευδορκίας και της υπόθαλψης εγκληματία.

Ορμύλια Χαλκιδικής, 6 Ιανουαρίου 2016
Όλη η Ελλάδα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, επί 18 μέρες, το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του 4χρονου Φοίβου.

 

Ο πατέρας του, ο 34χρονος Αλβανός Λέσι Τζέιμς, σκοτώνει ανήμερα των Θεοφανείων την 41χρονη εν διαστάσει σύζυγό του Λέλα Μαυρομάτη, με επτά μαχαιριές μπροστά στα μάτια του 6χρονου γιου τους.

 

Στη συνέχεια, απαγάγει τον μικρό γιο τους, τον 4χρονο Φοίβο και χάνεται στα βουνά, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη σύλληψή του. Καταδικάζεται σε ισόβια για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο.

Βελβεντό Κοζάνης, Ιανουάριος 2016
Ο 40χρονος αγρότης πνίγει την 37χρονη σύζυγό του, Ανθή Λινάρδου, πάνω σε έναν ακόμη διαπληκτισμό, την ώρα που τα τρία παιδιά της οικογένειας βρίσκονται στα δωμάτιά τους.

 

Η Ανθή ήθελε να χωρίσουν, εκείνος όχι. «Θόλωσα» είπε ο συζυγοκτόνος στο δικαστήριο. Σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις συνέπειες, φορτώνει τη σορό της σε φορτηγάκι και τη θάβει στο χωράφι του, μόλις 3 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό όπου έμεναν.

 

Στη συνέχεια συμμετέχει στις έρευνες και δηλώνει συντετριμμένος από την εξαφάνιση της γυναίκας του. Τον Σεπτέμβριο του 2016 καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη και ένα χρόνο για περιύβριση νεκρού.

Κορωπί, 3 Αυγούστου 2016
Ένας άνδρας, δύο γυναίκες, τέσσερα παιδιά. Ο 41χρονος Γιάννης, μηχανικός αυτοκινήτων δεν έπαψε ποτέ να είναι το «μήλον της έριδος» για τις δύο γυναίκες. Έχει αποκτήσει δύο παιδιά με τη μία και δύο με την άλλη. Τόσο η 35χρονη πρώην σύζυγος του όσο και η 26χρονη νυν σύντροφος του τον διεκδικούν.

 

Τον Αύγουστο του 2016 συμβαίνει το μοιραίο. Η 26χρονη Νικολέττα θολώνει από τη ζήλεια και πηγαίνει στο σπίτι της εν διαστάσει συζύγου, της 35χρονης Στέλλας. Χτυπά το κουδούνι, τσακώνονται και τη μαχαιρώνει.

Ο 41χρονος μεταφέρει την πρώην γυναίκα του στο Κέντρο Υγείας, όμως παρά τις προσπάθειες των γιατρών, η 35χρονη υποκύπτει στα τραύματά της. Ο μηχανικός αυτοκινήτων, μια μέρα μετά τη δολοφονία της γυναίκας του, πηγαίνει στο σπίτι του πατέρα της 26χρονης και τον πυροβολεί, θεωρώντας "υπεύθυνο" για το έγκλημα.

 

Τον Ιούλιο του 2017, η 26χρονη Νικολέττα καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον ποινή 18 μηνών.