Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Εφτασε στην Ελλάδα ο Ταγίπ Ερντογάν - Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (LIVE)



Στεφάνι στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη» κατέθεσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντoγάν, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για διήμερη επίσκεψη. 

 

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες Πέπη Οικονομάκη

 

Μαζί του ήταν ο Αλεξης Τσίπρας, ο οποίος υποδέχτηκε θερμά τον Τούρκο πρόεδρο όταν έφτασε στην πλατεία Συντάγματος.

Αυτή την ώρα ο κ. Ερντογάν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τους υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του Βλασία. 

Εξω από την Ηρώδου Αττικού, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή υποδοχής η οποία περιλάμβανε την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δυο χωρών και την επιθεώρηση τιμητικού αγήματος. Ακολούθησε η παρουσίαση των δυο αντιπροσωπειών και στη συνέχεια οι δυο πρόεδροι εισήλθαν στο  Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η κατ΄ιδίαν συνάντησή τους και αμέσως μετά στις 12:40 διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Mετά την επίσημη υποδοχή στο προεδρικό μέγαρο, η Εμινέ με τη σύζυγο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Σίσσυ Παυλοπούλου θα παρακαθίσουν σε γεύμα στη Μεγάλη Βρετανία.

Το αεροσκάφος του Τούρκου προέδρου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 10.40, το οποίο μάλιστα συνόδευσαν τρία ελληνικά F-16. 

Το αεροσκάφος του Τούρκου προέδρου, ένα Airbus 320, απογειώθηκε στις 9:20 το πρωί από το αεροδρόμιο Εσέν Μπουγκά της Άγκυρας.

Δύο τούρκικα F-16 τον συνόδευαν μέχρι το σημείο που τέμνονται τα FIR Αθηνών και Κωνσταντινούπολης. Περίπου 10:06 το αεροσκάφος του Ερντογάν μπήκε στο FIR Αθηνών από την περιοχή νοτίως της Χίου.

Τα τρία ελληνικά F-16 που συνοδεύουν το Airbus του προέδρου της Τουρκίας απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση της Λάρισας.

Τον Τούρκο πρόεδρο και τη σύζυγό του Εμινέ υποδέχθηκε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

 


 

Στις 13:30 προσδιορίζεται η άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει ιδιαίτερη συνάντηση, μετά το πέρας της οποίας στις 14:50 θα γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.