Συστηματικές δειγματοληψίες σε όλο το παραλιακό μέτωπο και τη θάλασσα ξεκίνησε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ, ενώ όπως έγινε γνωστό θα γίνει έλεγχος και σε μεγάλο βάθος και στον βυθό για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις από τη ρύπανση μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ.
Οδηγίες προς τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος να συντονιστούν με τους υπεύθυνους των εταιρειών που έχουν αναλάβει την επιχείρηση απορρύπανσης στον Σαρωνικό κόλπο, ώστε να διευκολυνθεί και να γίνει υπεύθυνα κάθε περιβαλλοντικός έλεγχος μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου "ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ" νοτιοδυτικά της Αταλάντης, έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου συναντήθηκε και με τη διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του υπουργείου στην επιστημονική αρτιότητα του Κέντρου.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, Βασίλης Λυκούσης, δήλωσε ότι το κέντρο άρχισε επίσημα συστηματικές δειγματοληψίες και ότι οι αναλύσεις θα γίνουν με τον πιο άρτιο επιστημονικά τρόπο, ενώ στην επιχείρηση θα συνδράμει και το σκάφος «Αιγαίον».
Ο κ. Λυκούσης σημείωσε πως το ΕΛΚΕΘΕ είναι δημόσιος οργανισμός και όχι ακτιβιστική οργάνωση, οπότε η λειτουργία του είναι συντεταγμένη και γίνεται βάσει της νομοθεσίας. Είπε ότι έως σήμερα σαρώθηκε όλο το παραλιακό μέτωπο και ότι ελήφθησαν δείγματα από τις παραλίες, αλλά και από τη θάλασσα - και μάλιστα σε βάθος οκτώ μέτρων. Πρόσθεσε επίσης ότι θα γίνει έλεγχος και σε μεγάλο βάθος, και στον βυθό.
Ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε την εμπιστοσύνη του και την ικανοποίησή του για την λειτουργία του ΕΛΚΕΘΕ και ζήτησε να έχει την πλέον επιστημονικά πιστοποιημένη ενημέρωση για την κατάσταση των θαλασσών και των ακτών. Όπως είπε, βούληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι να χρησιμοποιηθούν τα πλέον σύγχρονα μέσα και για να περιοριστεί η ρύπανση, αλλά και για να ελεγχθεί η ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργο Γαβρίλη, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ελέγχουν καθημερινά τα αλιεύματα. Αυτή την εποχή γίνεται αλίευση δύο ειδών, με γρι-γρι και παράκτια. Τα γρι-γρι ψαρεύουν σε απόσταση πέντε μιλίων από τις ακτές. Οι έλεγχοι μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι έχει σταματήσει η παράκτια αλιεία δηλαδή η αλιεία σε απόσταση 3-4 μιλίων από τις ακτές, ενώ οι έλεγχοι στα αλιεύματα των γρι-γρι έχει δείξει ότι δεν υπάρχει καμία μόλυνση.
Στο μεταξύ, ομάδα εμπειρογνωμόνων από τον δήμο του Ρότερνταμ που βρίσκεται στην Αθήνα από την Κυριακή, μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, θα ενημερώσει σήμερα τους δημάρχους Αλίμου και Ελληνικού Αργυρούπολης για τη διαχείριση του ζητήματος της πετρελαιοκηλίδας.
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων βρίσκεται εδώ, μετά το αίτημα του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη προς το δήμαρχο του Ρότερνταμ, ώστε να συνδράμει στην απορρύπανση, καθώς διαθέτει σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών και εφαρμόζει καινοτόμα προγράμματα.