Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024 -

Αυτά είναι τα σημάδια που χαρακτηρίζουν ένα κακομαθημένο παιδί



Πολλές φορές οι μαμάδες αναρωτιούνται αν πρέπει να ανταποκρίνονται άμεσα σε κάθε κλάμα του μωρού τους ή αν με αυτή την τακτική το κακομαθαίνουν. Η αλήθεια είναι ότι ένα παιδί, όσο είναι μωρό, δεν κακομαθαίνει από τις αγκαλιές, τα φιλιά και την άμεση ικανοποίηση των βασικών του αναγκών, γι’ αυτό μανούλες μην αγχώνεστε.

Καθώς όμως το παιδί μεγαλώνει και περνά στη νηπιακή ηλικία, ο κίνδυνος να κακομάθει αυξάνεται επικίνδυνα, αν οι γονείς δεν καταφέρουν να ελέγξουν τις απαιτήσεις του και να θέσουν συγκεκριμένα όρια στη συμπεριφορά του. Ας δούμε έξι χαρακτηριστικά ενός κακομαθημένου παιδιού:

Γκρινιάζει και έχει συχνά εκρήξεις θύμου: Όλα τα παιδιά έχουν ξεσπάσματα, όμως αν το μικρό σας ξέρει ότι με λίγη γκρίνια και κλάμα θα πετύχει το σκοπό του, θα καταφεύγει συνειδητά σε αυτό το μέσο συνέχεια.

Δεν ικανοποιείται με τίποτα: Είναι συχνό φαινόμενο για τα παιδιά να θέλουν το παιχνίδι που έχει ένα άλλο παιδί ή να ζητούν κάτι που είδαν στην τηλεόραση. Όμως αν αυτό συμβαίνει πάντα και το παιδί σας δε δείχνει να ικανοποιείται ποτέ με αυτά που έχει, τότε μάλλον υπάρχει θέμα.

Δε βοηθά στις δουλειές του σπιτιού: Από μια ηλικία και μετά, ένα παιδί είναι απόλυτα ικανό να μαζεύει μόνο του τα παιχνίδια του, να βάζει τα άπλυτα ρούχα του στο καλάθι ή να βοηθά στο στρώσιμο του τραπεζιού. Αν δεν ασχολείται καθόλου με τα παραπάνω, είναι γιατί ξέρει πώς κάποιος άλλος θα τα κάνει για εκείνο.

Δε μοιράζεται: Τα περισσότερα νήπια δε δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία στο να μοιράζονται τα παιχνίδια τους, όμως είναι χαρακτηριστικό ενός κακομαθημένου παιδιού να λέει συνέχεια «αυτό είναι δικό μου».

Πρέπει να το παρακαλάτε για να κάνει κάτι: Αν ο μόνος τρόπος για να πείσετε το μικρό σας να κάνει κάτι είναι παρακαλώντας ή δωροδοκώντας το, τότε μάλλον έχετε χάσει το παιχνίδι και το παιδί σας κάνει ό,τι θέλει.

Σας αγνοεί: Του λέτε «όχι» και σας αγνοεί, του θέτετε όρια και τα παραβιάζει, δεν υπακούει σε κανόνες και κάνει πάντα το δικό του; Αν στα παραπάνω αναγνωρίζετε το παιδί σας, μη χάνετε χρόνο. Βοηθήστε το μικρό σας άμεσα να αλλάξει συμπεριφορά, γιατί όσο μεγαλώνει τα πράγματα θα χειροτερεύουν.