Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024 -

Ανδρουλάκης: Η Τουρκία συνδέει εκβιαστικά το προσφυγικό με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις



Την άρνηση της Τουρκίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το μεταναστευτικό, αλλά και την απόπειρα να συνδυάσει την επίλυση του προσφυγικού με την προσπάθεια ένταξής της στην ΕΕ, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης σε ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την καθυστερημένη Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε:

Ο κ. Ερντογάν δεν υλοποιεί τη συμφωνία του Νοεμβρίου με αποτέλεσμα να μην μειώνονται οι προσφυγικές ροές” και παράλληλα “εμπλέκει την επίλυση ενός ανθρωπιστικού ζητήματος με τις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να μη δίνει κανένα δικαίωμα στην εκβιαστική σύνδεση των δύο ζητημάτων, όπως επιδιώκει η Τουρκία.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «πρόκληση» την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την ίδια τη χώρα, «αλλά πάνω από όλα είναι ένα κίνητρο για την γειτονική χώρα, ώστε να προχωρήσουν οι θεμελιώδεις, θεσμικές, κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Όμως, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι το κίνητρο έχει γίνει άλλοθι για τον κ. Ερντογάν, ένα άλλοθι εσωτερικής κατανάλωσης που το χρησιμοποιεί μόνο όταν θέλει να φαίνεται προνομιακός συνομιλητής της Δύσης».

Συνεχίζοντας την παρέμβασή του, δήλωσε:

Χαίρομαι που η κυρία Κάτι Πίρι στην Έκθεση προσπαθεί να κάνει πάλι το "άλλοθι- κίνητρο" για τον τουρκικό λαό. Θέλω να υπογραμμίσω κάποια θέματα που είναι πολύ σημαντικά και επιβεβαιώνουν τα παραπάνω όπως είναι τα εξής: Η Τουρκία δεν άρει το casus beli προς την Ελλάδα και συνεχώς έχουμε παραβιάσεις του εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) η οποία αποτελεί και μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Η Τουρκία σε σχέση με την Κύπρο έχει κάνει ελάχιστα πράγματα. Το ζήσαμε πέρσι με την Κυπριακή ΑΟΖ και τις κινήσεις του πλοίου Barbaros. Η Τουρκία δεν αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κύπρο και δεν γίνεται η μεταβίβαση της περίκλειστης Αμμόχωστου στη διοίκηση των ΗΕ σύμφωνα με το Ψήφισμα ΣΑΗΕ 550 του 1984.

Επιπλέον, τόνισε πως στην Τουρκία παρουσιάζεται «πολύ μεγάλη οπισθοδρόμηση στον σεβασμό των αρχών του κράτους δικαίου και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως στο θέμα της ελευθερίας έκφρασης, κάτι που φάνηκε με τους φυλακισμένους δημοσιογράφους, με την συμπεριφορά του κ. Ερντογάν προς τους πολιτικούς αντιπάλους και βέβαια με τον εκτροχιασμό της ειρηνευτικής διαδικασίας για το κουρδικό, που έχει οδηγήσει σε πολύνεκρη σύρραξη».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου σχετικά με το προσφυγικό, την οποία «ο κ. Ερντογάν δεν υλοποιεί με αποτέλεσμα να έχουμε πάρα πολλά προβλήματα γιατί δεν μειώνονται οι προσφυγικές ροές και μάλιστα προσπαθεί συγχρόνως να εμπλέξει το προσφυγικό-μεταναστευτικό, το οποίο είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα με την ατζέντα του για τις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας. Εμείς οφείλουμε να είμαστε κάθετοι και να μην δίνουμε κανένα δικαίωμα να συνδέονται εκβιαστικά τα δύο ζητήματα προς όφελος και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της ειρήνης και της ευημερίας της ευρύτερης περιοχής».