Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

120 δόσεις για όλους – Τι ισχύει για συνταξιούχους και τις επιχειρήσεις



Και οι συνταξιούχοι που αποπληρώνουν παλαιές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταµεία, µε παρακράτηση σήµερα από τη σύνταξή τους σε 40 δόσεις, θα ενταχθούν τελικά στο σχήµα των 120 δόσεων. Στόχος είναι να επιµηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωµής του υπολοίπου της οφειλής, να πέσει το ύψος της µηνιαίας δόσης και να αυξηθεί έτσι το ποσό της σύνταξης που µένει στην τσέπη του συνταξιούχου.

Η ρύθµιση αναµένεται να ενσωµατωθεί σήµερα στο νοµοσχέδιο µε νοµοτεχνική βελτίωση, ώστε να δώσει ανάσα σε χιλιάδες συνταξιούχους, που θα µπορέσουν να «αποχωρήσουν» από ένα σφιχτό πλάνο δόσεων και να απλώσουν την εξόφληση της οφειλής τους σε έως και 10 χρόνια.

Την επέκταση της διάρκειας αποπληρωµής σε έως 120 δόσεις για το υπόλοιπο των οφειλών των συνταξιούχων ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόµη και σε αυτές που έχουν ρυθµιστεί, προβλέπουµε µε νοµοθετική διάταξη ότι για το υπόλοιπο των δόσεων που δεν έχει εξοφληθεί µπορεί να γίνει επέκταση της διάρκειας αποπληρωµής στα 10 χρόνια, στις 120 δόσεις» τόνισε χθες ο κ. Πετρόπουλος.

Ο ίδιος παρουσίασε ενδεικτικό παράδειγµα, σύµφωνα µε το οποίο, αν κάποιος όφειλε 20.000 ευρώ, µπορούσε να συνταξιοδοτηθεί και να συµψηφίσει τις οφειλές που είχε σε 40 δόσεις, αν όµως έβγαζε σύνταξη 500 ευρώ, στο τέλος δεν θα του έµενε για 40 µήνες τίποτα στο χέρι. Με τη νέα ρύθµιση θα απλώσει την αποπληρωµή του υπολειπόµενου χρέους σε έως 120 δόσεις και θα λαµβάνει έτσι υψηλότερη σύνταξη. Προσοχή, η εν λόγω ειδική κατηγορία συνταξιούχων θα µπορούν να εντάξουν στη νέα ρύθµιση των 120 δόσεων το υπόλοιπο της οφειλής που δεν έχει εξοφληθεί, ενώ ποσά που έχουν καταβληθεί δεν επιστρέφονται.

Υπενθυµίζεται πως σύµφωνα µε το προϊσχύον θεσµικό πλαίσιο οι ελεύθεροι επαγγελµατίες που όφειλαν έως 20.000 ευρώ, οι αυτοαπασχολούµενοι που όφειλαν έως 15.000 ευρώ και οι αγρότες µε χρέη έως 4.000 ευρώ συνταξιοδοτούνται και το χρέος τους παρακρατείται από το ποσό της σύνταξής τους σε έως 40 δόσεις.

Για παράδειγµα ελεύθερος επαγγελµατίας µε οφειλές 18.000 ευρώ, συνταξιούχος από τον Φεβρουάριο του 2018 µε κύρια σύνταξη 850 ευρώ.

Από τη µηνιαία του σύνταξη παρακρατούνται 450 ευρώ για την αποπληρωµή της οφειλής σε 40 δόσεις, µε αποτέλεσµα να του µένουν στο χέρι 400 ευρώ. Εχει αποπληρώσει 7.200 ευρώ σε 16 µήνες, από τον Φεβρουάριο του 2018 έως και τον Μάιο του 2019.

Το υπολειπόµενο χρέος του είναι 10.800 ευρώ. Αν αυτό απλωθεί σε 120 δόσεις, η παρακράτηση από τη σύνταξη πέφτει στα 90 ευρώ. Αυτό σηµαίνει πως θα µένουν πλέον στον συνταξιούχο 760 ευρώ στην τσέπη.

Ο κ. Πετρόπουλος επανέλαβε πως η 13η σύνταξη θα καταβληθεί στις 20 Μαΐου σε όλους τους συνταξιούχους, προσθέτοντας πως είναι ακατάσχετη.