Το ενδεχόμενο να εφοδιάσουν με πόσιμο νερό και φορητές τουαλέτες τα ασανσέρ τους εξετάζουν ιάπωνες κατασκευαστές ανελκυστήρων για όσους θα έχουν την ατυχία να κλειστούν μέσα εξαιτίας σεισμού.
"Αποφασίσαμε να εξετάσουμε τον εξοπλισμό (των ανελκυστήρων) με τις παροχές αυτές προκειμένου να βελτιώσουμε την ασφάλεια, την πρόληψη των κινδύνων", δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τακέσι Μιγιάτα, εκπρόσωπος μιας ένωσης του κατασκευαστικού αυτού κλάδου.
"Υπάρχουν ήδη ειδικά προϊόντα στο εμπόριο και ορισμένα κτίρια έχουν ήδη εφοδιαστεί με τον κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά θα δούμε υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσε να γενικευθεί η χρήση τους", πρόσθεσε.
Διάφορα μοντέλα μίνι φορητών τουαλετών για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων υπάρχουν ήδη και περιλαμβάνονται σε ένα "κιτ επιβίωσης" με το οποίο έχουν εξοπλιστεί κάποιοι Ιάπωνες που θέλουν να είναι προετοιμασμένοι για την περίπτωση ενός σεισμού ή μιας κάποιου άλλου είδους καταστροφής.
Επίσης υπάρχουν, ειδικά για τους πρεσβύτερους, ασανσέρ εφοδιασμένα με καθίσματα, όπου θα μπορούσε να τοποθετηθεί η παροχή πόσιμου νερού και μια φορητή τουαλέτα.
Στην Ιαπωνία υπάρχουν σχεδόν 700.000 ανελκυστήρες, εκ των οποίων περισσότεροι από 150.000 μόνον στο Τόκιο. Κατά τον πιο πρόσφατο ισχυρό σεισμό που έγινε αισθητός στο Τόκιο το περασμένο Σάββατο, σταμάτησαν περίπου 19.000 ασανσέρ που βρίσκονταν σε λειτουργία εκείνη την στιγμή. Δεκατέσσερα σταμάτησαν ανάμεσα σε δύο ορόφους, εγκλωβίζοντας προσωρινά αυτούς που βρίσκονταν μέσα, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο.
Από το 2009, όλα τα ασανσέρ είναι εξοπλισμένα με έναν μηχανισμό που αποτρέπει τον εγκλωβισμό τους ανάμεσα σε δύο ορόφους.
Σύμφωνα με κυβερνητικές έρευνες που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του "Μεγάλου", δηλαδή του καταστροφικού σεισμού που θα μπορούσε να πλήξει μια μέρα το Τόκιο, υπολογίζεται ότι στην περίπτωση αυτή περίπου 17.000 άνθρωποι θα ήταν δυνατό να εγκλωβιστούν σε ανελκυστήρες.