Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αυτές είναι οι αλλαγές που έρχονται σε Champions League και Europa League



Την αναλυτική μορφή που θα έχουν οι δύο μεγάλες ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA, το Champions League και το Europa League, κατέθεσε στους συλλόγους του ECA o γενικός γραμματέας της UEFA, Τζόρτζιο Μαρκέτι, στο συμβούλιο που διεξήχθη στην Αθήνα.

Επί της ουσίας, πρόκειται για αλλαγές, που αλλάζουν τον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη και κυρίως την μορφή των δύο διοργανώσεων, όπως τις γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Αλλάζει η ώρα

Η πρώτη από τις βασικές αλλαγές είναι οι ώρες διεξαγωγής. Πλέον καταργείται η κοινή διεξαγωγή ώρας των παιχνιδιών του Champions League στις 21.45.

Δύο παιχνίδια θα διεξάγονται στις 20.00 τόσο την Τρίτη, όσο και την Τετάρτη, ενώ τα υπόλοιπα έξι στις φάσεις των ομίλων, στις 22.00. Στις νοκ άουτ φάσεις τα παιχνίδια θα ξεκινούν όλα στις 22.00, όπως και ο τελικός που θα διεξάγεται Σάββατο όπως τώρα. Δεν αλλάζει κάτι με τις ώρες διεξαγωγής των παιχνιδιών του Europa League.

Τα εισιτήρια του Champions League

Ριζικά αλλάζει το τοπίο των ομάδων που θα παίρνουν τα εισιτήρια για το Champions League, με τις χώρες που είναι ψηλά στην βαθμολογία της UEFA να ευνοούνται πλέον περισσότερο.

Οι αλλαγές λοιπόν είναι οι εξής:

16 εισιτήρια θα δίνονται στις τέσσερις πρώτες χώρες στην βαθμολογία της UEFA. Δηλαδή, Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία θα στέλνουν απευθείας τις τέσσερις πρώτες ομάδες των πρωταθλημάτων τους.

4 εισιτήρια σε ομάδες των χωρών που είναι στην 5η και 6η θέση της βαθμολογίας. Δηλαδή δύο ομάδες θα στέλνει απευθείας στους ομίλους η Γαλλία και δύο η Πορτογαλία.

4 εισιτήρια θα παίρνουν απευθείας, οι χώρες των θέσεων 7-10 που θα βγάζουν στον Champions League το πρωταθλητή χωρίς προκριματικά.

Σε αυτούς θα προστίθενται ο κάτοχος του Champions League και αυτός του Europa League.

Τα έξι τελευταία εισιτήρια για να συμπληρωθούν οι 32 θα προκύπτουν από τα προκριματικά που θα εξακολουθήσουν να γίνονται σε δύο ζώνες. Την ζώνη των πρωταθλητών και τη ζώνη των μη πρωταθλητών. Η πρώτη ζώνη θα δίνει τέσσερα εισιτήρια – σε πρωταθλητές δηλαδή – ενώ δύο θα πηγαίνουν στη ζώνη των μη πρωταθλητών.

Τώρα, αν ο κάτοχος του Champions League έχει εξασφαλίσει θέση στους ομίλους από το πρωτάθλημα του, τότε το εισιτήριο θα πηγαίνει στον πρωταθλητή της 11ης χώρας στην κατάταξη. Αν ο κάτοχος του Europa League έχει πάρει το εισιτήριο από το πρωτάθλημα της χώρας του, τότε η θέση στους ομίλους θα πηγαίνει απευθείας στον τρίτο του πρωταθλήματος της 5ης χώρας στην κατάταξη της UEFA.

Τα εισιτήρια του Europa League

Λιγότερο σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές για τις 48 ομάδες των ομίλων του Europa League. Ουσιαστικά, αυτό που αλλάζει, είναι ότι η 5η χώρα στην κατάταξη, θα βγάζει απευθείας και δεύτερη ομάδα στους ομίλους. Άρα, 17 ομάδες θα γίνονται γνωστές στο τέλος κάθε σεζόν και οι υπόλοιπες θα βγαίνουν από τα προκριματικά.