Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Πρεμιέρα για την Carmen στο Ηρώδειο



Πρεμιέρα για την Carmen στο Ηρώδειο. Στο κατάμεστο θέατρο οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών με καστ από ξένους και Έλληνες καλλιτέχνες.

Η Ρινάτ Σαχάμ στον ρόλο της Κάρμεν είχε μεν επιβλητική, δυνατή φωνητική παρουσία, αλλά η σκηνική της εμφάνιση προβαλλόταν περισσότερο σε σχέση με τη φωνητική της απόδοση. Ο τενόρος Λεονάρντο Καπάλμπο στον ρόλο του Δον Χοσέ ξεκίνησε σφιχτός και μαζεμένος, αλλά κέρδισε τις εντυπώσεις στη συνέχεια με αποκορύφωμα την κεντρική του άρια, την οποία απέδωσε με πλούσια φωνή και έντονη εκφραστικότητα. Η Σαϊόα Ερνάντεθ ως Μικαέλα δεν ήταν από τα δυνατά χαρτιά της παραγωγής, καθώς τραγούδησε μάλλον μηχανικά και βαριά, στερώντας από την κατά τα άλλα ποιοτική φωνή της την υψηλή μουσική εκφραστικότητα. Ο Διονύσης Σούρμπης ήταν εξαιρετικός ως Έσκαμίγιο και ανταποκρίθηκε πλήρως στον απαιτητικό ρόλο του Τορεαντόρ, χάρη στο πλούσιο ζεστό χρώμα της φωνής του και στην εκφραστική του δεινότητα. Ο Πέτρος Μαγουλάς ως Θουνίγα έπεισε το κοινό, καθώς απέδωσε τον ρόλο του με σοβαρότητα, σταθερότητα και φωνητική άνεση. Οι υπόλοιποι συντελεστές υπήρξαν εξίσου συνεπείς και ανταποκρίθηκαν στους ρόλους τους με ακρίβεια.

Τα σκηνικά του Γιώργου Σουγλίδη και η σκηνοθετική σύλληψη του  Στήβεν Λάνγκριτζ προσπάθησαν να μεταφέρουν μια μοντέρνα και ιδιαίτερη άποψη, αφήνοντας αντιφατικές εντυπώσεις και ερωτηματικά. Ο μαέστρος της παραγωγής Λουκάς Καρυτινός έδειξε για άλλη μια φορά με τις εξαιρετικές του ικανότητες στο pontium: διηύθυνε υποδειγματικά και με ποιοτικό προσωπικό στοιχείο, και μάλιστα χωρίς παρτιτούρα, επιβεβαιώνοντας το πραγματικά υψηλό καλλιτεχνικό του επίπεδο. Η ορχήστρα ερμήνευσε το απαιτητικό αυτό έργο με άριστο τρόπο και μάγεψε το κοινό. Εντυπωσιακή ήταν και η παιδική χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

(Απο δεξιά προς αριστερά η σοπράνο Έλενα Κελεσίδη, η σοπράνο Τζίνα Πούλου, Φώντας Κωνσταντινίδης, η μετζο Άρτεμις Μπόγρη) 

Την όπερα απόλαυσαν πολλοί επώνυμοι ανάμεσά τους ο Κώστας Σημίτης με τη σύζυγο του, ο Ισίδωρος Κούβελος και η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα καθώς και η σοπράνο Έλενα Κελεσίδη, η σοπράνο Τζίνα Πούλου, η μέτζο Άρτεμις Μπόγρη και Φώντας Κωνσταντινίδης 

 

Lola.inthe.wings