Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Βάτραχος αλλάζει χρώμα και φθορίζει!

Δεντρόβιος βάτραχος της Νότιας Αμερικής διαθέτει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του καλά κρυμμένο από τους επιστήμονες, μέχρι πρόσφατα.

Αλλάζει το χρώμα του σε μπλε και πράσινο κάτω από υπεριώδη φωτισμό. Σύμφωνα με το περιοδικό “Νature”: “Η ικανότητα της απορρόφησης φωτός σε μικρά μήκη κύματος και η εκπομπή του εκ νέου σε μεγαλύτερα μήκη ονομάζεται φθορισμός και είναι σπάνιος σε χερσαία ζώα.

perierga.gr - Βάτραχος της Ν. Αμερικής αλλάζει χρώμα στο σκοτάδι!

Μέχρι τώρα, ήταν απίθανο κάτι τέτοιο σε αμφίβια. Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι ο συγκεκριμένος βάτραχος χρησιμοποιεί φθορίζοντα μόρια εντελώς διαφορετικά από αυτά που υπάρχουν σε άλλα ζώα. Τρία μόρια (hyloin-L1, hyloin-L2 και hyloin-G1) στον λεμφικό ιστό των ζώων, στο δέρμα και στις εκκρίσεις των αδένων τους είναι υπεύθυνα για τον πράσινο φθορισμό. Τα μόρια περιέχουν μια δομή δακτυλίου και μια αλυσίδα υδρογονανθράκων που είναι μοναδικές μεταξύ των γνωστών φθορίζοντων μορίων στα ζώα. Τα πιο κοντινά παρόμοια μόρια βρίσκονται στα φυτά”, λέει ο συντάκτης της μελέτης Norberto Peporine Lopes, χημικός στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία.

 

via GIPHY