Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Το Σάββατο ελπίζει η κυβέρνηση πως θα κλείσει το ασφαλιστικό - Το ΔΝΤ θέλει να αποχωρήσει τη Παρασκευή



Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα διατηρεί την ελπίδα πως έως το Σάββατο τα ζητήματα γύρω από το ασφαλιστικό θα έχουν κλείσει. 

 

Ωστόσο, η πλευρά τυου ΔΝΤ επιθυμεί να αποχωρήσει την Παρασκευή από την Αθήνα, αφήνοντας ίαως σκόπιμα την διαπραγμάτευση στον αέρα, μέχρ ινα οριστεί νέα ημερομηνία επιστροφής, κάτι που όπως είναι φυσικό απεύχεται η κυβέρνηση. Από την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης κυβέρνησης και δανειστών  οριστικοποιήθηκαν κάποια ανοιχτά θέματα όπως οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων που έχουν υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης , αλλά και η εθνική σύνταξη , που μετά από 20 χρόνια εργασίας θα κυμαίνεται στα 340 ευρώ, ενώ για 15 χρόνια εργασίας στα 260 ευρώ.

Εδώ το κουαρτέτο θέλει να μεταβάλλεται το ύψος της εθνικής σύνταξης σε συνάρτηση με τα εισοδηματικά κριτήρια του δικαιούχου, κάτι που σημαίνει ουσιαστικά δραστικές περικοπές ακόμα και στα 320 ευρώ που φαίνεται πως κλείδωσε σήμερα.

Ανοιχτό όμως παραμένει και το ζήτημα των ποσοστών ανασπλήρωσης, όπου αναμένεται  εσωτερική ανακατανομή,  με τους δανειστές να επιμένουν σε ένα πιο ανταποδοτικό  σύστημα, με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και άρα  μικρότερες συντάξεις, που θα είναι ανάλογες των  καταβληθέντων εισφορών.  Η ελληνική πλευρά θα κάνει ένα βήμα πίσω αποδεχόμενη οι συντελεστές αναπλήρωσης να ξεκινούν στο 0,7% κατ' έτος (αντί 0,8%) στη 15ετία και να κλιμακώνονται μέχρι 2,2% (αντί για 2%) στην 40ετία.