Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Θρήνος στη Μοσούλη: Τουλάχιστον 137 άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμούς των ΗΠΑ



Δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην πόλη της Μοσούλης από διαδοχικές αεροπορικές επιδρομές κατά του τελευταίου σημαντικού προπύργιου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, ανέφεραν το Σάββατο Ιρακινοί αξιωματούχοι.

Τα «πτώματα δεκάδων» θυμάτων είναι ακόμη θαμμένα κάτω από τα ερείπια της πόλης, δήλωσε ο Μπασάρ αλ-Κίκι, επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου. Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ναουφάλ Χαμαντί ανέφερε ότι περισσότεροι από 130 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, με άλλες πληροφορίες να τους ανεβάζουν σε τουλάχιστον 137.

Οι ιρακινές δυνάμεις που υποστηρίζονται από δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών επιχειρούν να ανακτήσουν την κυριαρχία της πόλης της Μοσούλης.

Την ίδια ώρα, ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή εναντίον τομέα της δυτικής Μοσούλης όπου, σύμφωνα με ιρακινές πηγές, σκοτώθηκαν άμαχοι κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού βομβαρδισμού.

«Η εξέταση των δεδομένων της επιδρομής (...) δείχνει ότι, έπειτα από αίτημα των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, ο συνασπισμός έπληξε μαχητές και υλικοτεχνικές υποδομές (της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος) την 17η Μαρτίου στη δυτική Μοσούλη στον τομέα που δείχνει να αντιστοιχεί με τα όσα υποστηρίζονται σχετικά με θύματα αμάχους» επισημαίνει ο συνασπισμός σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε αφού ιρακινές πηγές έκαναν λόγο για τον θάνατο δεκάδων αμάχων στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη δυτική Μοσούλη τις τελευταίες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, επιχειρούν να ανακτήσουν την κυριαρχία της Μοσούλης από τους αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους. Εντούτοις, ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναγκάζεται να διακόψει τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη του δυτικού τμήματος της πόλης «εξαιτίας του υψηλού ποσοστού απωλειών αμάχων».

Πολίτες που εγκατέλειψαν τη Μοσούλη δήλωσαν ότι από τους βομβαρδισμούς των Ιρακινών και της Συμμαχίας καταστράφηκαν ολόκληρα κτίρια, θάβοντας κάτω από τα συντρίμμια πολλούς πολίτες. Αλλοι δήλωσαν ότι οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινη ασπίδα, ενώ ανοίγουν πυρ εναντίον τους όταν αυτοί επιχειρούν να διαφύγουν.

Από την πλευρά του, τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν «βαθύ προβληματισμό» για τις αναφορές περί δεκάδων απωλειών αμάχων. «Είμαστε εμβρόντητοι από αυτή την τρομερή απώλεια ζωών» δήλωσε η Λίζα Γκράντε, επικεφαλής της ανθρωπιστικής αποστολής στο Ιράκ.