Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Συρία: Παραμένει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης



Το χάσμα μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης εξακολουθεί να είναι «μεγάλο», ανέφερε την Πέμπτη ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, διευκρινίζοντας ότι οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών συμφώνησαν στην ανάγκη διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και απέρριψαν το ενδεχόμενο να προκριθεί ένα ομοσπονδιακό σύστημα.

Μιλώντας στην Γενεύη σε δημοσιογράφους ο κ. Μιστούρα τόνισε πως η κατάσταση σχετικά με την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός που εφαρμόζεται εδώ και τρεις εβδομάδες στη Συρία είναι «προς γενική έκπληξη ήρεμη» τις τελευταίες τρεις μέρες, σημειώνοντας όμως: «Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι ακόμη αυτή η τάση. Χρειάζεται να είμαστε σε επαγρύπνηση επειδή τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν πολύ γρήγορα».

Ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών τόνισε πως πραγματοποίησε παραγωγικές και ουσιώδεις συζητήσεις με την Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN) και πως το υπόμνημα που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της για την πολιτική μετάβαση στη χώρα ήταν λεπτομερές.

Από την μεριά της συριακής αντιπολίτευσης η Μπάσμα Κοντμάνι, σε δηλώσεις της μετά την συνάντηση με τον κ. Μιστούρα, σημείωσε πως η HCN παρουσίασε ένα λεπτομερές υπόμνημα που αναφέρεται στο όραμα της για την περίοδο πολιτικής μετάβασης και για τον σχηματισμό ενός μεταβατικού φορέα.

Η κα. Κοντμάνι τόνισε πως η αντιπολίτευση επιθυμεί την γρήγορη εφαρμογή του εξάμηνου σχεδίου του ΟΗΕ για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία.