Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας Intercity στο Άδενδρο



Τραγικός είναι ο απολογισμός του εκτροχιασμού αμαξοστοιχίας Intercity που σημειώθηκε στις 21:40 το βράδυ, στα 200 μέτρα από το Άδεδρο έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ στους πέντε ανέρχονται οι τραυματίες. Ο ένας εξ αυτών, μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας, νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

Ωστόσο, σύγχυση προκλήθηκε λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα όταν ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Κώστας Καρακατσιανόπουλος μιλώντας σε έκτακτο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, ανέφερε ότι οι νεκροί ήταν δύο και όχι τέσσερις, όπως επίσημα είχε αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ!

Πολύωρες είναι οι προσπάθειες από πυροσβέστες και διασώστες του ΕΚΑΒ για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων. 

 

Στο Νοσοκομείο Παπανικολάου μεταφέρθηκε διασωληνωμένος ένας σοβαρά τραυματίας, ο οποίος και εισήχθη εσπευσμένα στο χειρουργείο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, έγινε διακομιδή δύο ακόμη τραυματιών στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως. Όπως έγινε γνωστό, άλλοι 10 από τους επιβάτες που τραυματίστηκαν πιο ελαφρά, μεταφέρθηκαν στα Νοσοκομεία Άγιος Δημήτριος και Γ. Γεννηματάς.

Στο τρένο επέβαιναν 70 άτομα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Υπό άγνωστες συνθήκες, φαίνεται ότι εκτροχιάστηκαν και τα πέντε βαγόνια, με τη μηχανή της αμαξοστοιχίας να προσκρούει σε κτίσμα του ΟΣΕ που βρίσκεται κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές και εκμισθωνόταν σε ζευγάρι αλλοδαπών. Το ζευγάρι πρόλαβε να εγκαταλείψει το κτίσμα γρήγορα.

Επί τόπου έσπευσαν 21 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 45 άνδρες απ' όλη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Πυροσβέστες προχώρησαν σε απεγκλωβισμούς επιβατών, κόβοντας με ειδικά εργαλεία κομμάτια από τα βαγόνια.

H ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

"Σήμερα και ώρα 21:45 η αμαξοστοιχία I/C 58 με 70 επιβάτες που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη εκτροχιάστηκε λίγο έξω από το σταθμό Άδενδρο για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

Τέσσερις νεκροί επιβάτες και πέντε τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας (μηχανοδηγός) σοβαρά, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του δυστυχήματος. Συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού.

Στο σημείο έχουν σπεύσει από τη πρώτη στιγμή συνεργεία του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ και της αστυνομίας τα οποία μετέφεραν τους επιβάτες και μέλη του προσωπικού σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Επίσης άμεσα κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός και δυο κρατικά νοσοκομεία τέθηκαν σε επιφυλακή.

Άμεσα αναχώρησαν από την Αθήνα με εντολή του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι του ΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ, προκειμένου να συντονίσουν τις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά των επιβατών και το άνοιγμα της γραμμής η οποία έχει προσωρινά κλείσει."

Δήλωση Τζιτζικώστα

«Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει έρευνα για τoν εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας. Να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες για το αποψινό τραγικό δυστύχημα» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Συγκλονιστική μαρτυρία κατοίκου που καθόταν στην αυλή του σπιτιού του

«Είδα το χάρο με τα μάτια μου», δήλωσε ο Γιώργος Μυλωνάς, κάτοικος της περιοχής του Αδένδρου, ο οποίος καθόταν στην αυλή του σπιτιού του, την ώρα που το τρένο του ΟΣΕ εκτροχιάστηκε και διαπέρασε την οικία του γείτονά του.

«Άκουσα έναν περίεργο θόρυβο και μετά είδα το τρένο να πλησιάζει και να εισβάλλει στο σπίτι του γείτονά μου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς.

 

Συγκλονίζουν οι εικόνες από το σημείο

Το τρένο έχει μπει στην κυριολεξία μέσα στην κατοικία, ενώ τα σωστικά συνεργεία δίνουν αγώνα για να απεγκλωβίσουν τουλάχιστον δύο άτομα.