Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Αντισυνταγματική η υποχρεωτική ασφάλιση των ασκούμενων δικηγόρων


Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών η υποχρεωτική ασφάλιση των ασκούμενων δικηγόρων που προβλέπει ο νόμος 3996/2011.

Αφορμή ήταν η προσφυγή που κατέθεσε δικηγόρος όταν του ζητήθηκε να καταβάλει αναδρομικές «εισφορές άσκησης» στον τομέα υγείας δικηγόρων Αθηνών για το διάστημα κατά το οποίο ήταν ασκούμενος δικηγόρος και πριν γίνει η εγγραφή του στο ΔΣΑ. Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, η επίμαχη νομοθετική πρόβλεψη προσκρούει τόσο στο άρθρο 4 του Συντάγματος που καθιερώνει τον κανόνα της ισότητας μεταξύ των πολιτών, όσο και στο άρθρο 22 του Συντάγματος που προβλέπει ότι το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών Αλέξανδρος Μαντζούτσος υποστήριξε πως είναι « νομικά και λογικά αδιανόητο να καθιερώνεται υποχρεωτική ασφάλιση χωρίς προηγούμενη κατοχύρωση δικαιώματος ελάχιστης αμοιβής, συνδεόμενης με την καταβολή εισφορών». Μάλιστα, υπογράμμισε πως η ΕΑΝΔΑ θα επανέλθει εκ νέου στο θέμα, ζητώντας – για πολλοστή φορά – την κατάργηση της σχετικής διάταξης